Vir: SDS.si
PolitikaSlovenija

Alenka Jeraj: SDS je danes močna, kot ni bila še nikoli

Metod Berlec se je za Demokracijo o aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji pogovarjal s poslanko SDS Alenko Jeraj, ki je pred dnevi postala tudi predsednica Ženskega odbora SDS.

DEMOKRACIJA: Gospa Jerajeva, pred dnevi sta na 8. kongresu Ženskega odbora SDS postali predsednica tega odbora. S čim ste prepričali delegatke?

Jerajeva: Ženski odbor SDS sem vodila že od 2009 do 2017, tako da me članice že dobro poznajo in jih ni bilo treba veliko prepričevati. Pravzaprav so me ravno one zaradi dobrih izkušenj iz preteklosti prepričale, da sem se odločila za kandidaturo.

DEMOKRACIJA: Če se malo pošalim. Domnevam, da Ženski odbor SDS ni še eno feministično združenje, ki je samo sebi namen. Za kakšen položaj žensk v slovenski družbi se zavzemate?

Jerajeva: V novem mandatu si želim, da ženske čim bolj usposobimo za različne funkcije, od svetnic, županj do poslank in drugih vodstvenih mest. Da bi se zaradi svojega znanja in izkušenj pogosteje in laže odločile za aktivno delo v politiki in se ne bi ustrašile, ko je treba prevzeti tudi kakšno bolj odgovorno mesto. V Sloveniji je večina žensk zaposlena, zato so relativno samostojne in ekonomsko neodvisne, a včasih tiste, ki si želijo kariero, za to nimajo pravih priložnosti. Tudi zato, ker delodajalci pri mladih ženskah pričakujejo, da bodo več odsotne (porodniška, bolniška odsotnost zaradi otrok, ipd.), se prej odločijo za zaposlitev moškega, ki potem tudi hitreje napreduje. Tu nas kot družbo čaka še kar nekaj dela. Prav bi bilo tudi, da se bolj ceni manj opaženo delo žensk, mamic pri skrbi za družino in gospodinjskih opravilih.

DEMOKRACIJA: In kako pri tem gledate na t. i. ženske kvote?

Jerajeva: Kot poslanka sem glasovala za uvedbo kvot in prepričana sem, da je bila ta odločitev prava. Ko sem bila prvič izvoljena (2004−2008), je bilo v DZ 12 poslank, v naši poslanski skupini, ki je bila tudi takrat največja, le 3. Danes nas je v DZ 25, v naši poslanski skupini pa 9. Pomembno se je povečalo tudi število županj in svetnic. Verjetno bi taka razmerja dosegli v določenem obdobju tudi brez kvot, a bi predolgo trajalo.

Celoten intervju si lahko preberete v zadnji številki tednika Demokracija.

Vir: SDS.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika