SlovenijaTurizemV fokusu

Aktualne informacije (24.9.2021) o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

Izpolnjevanje PCT pogoja ni potrebno za delavce, ki delo opravljajo na domu. Uporabniki storitev na bencinskih servisih ga morajo izpolnjevati le, če kupujejo blago v zaprtih prostorih. Športna vadba se lahko izvaja brez uporabe zaščitne maske ali razdalje. Določen je dostop do zdravstvenih storitev, kjer ni treba izpolnjevati pogoja PCT.

Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

I. Informacije o aktualnih objavah in ukrepih MGRT in Vlade RS za blažitev negativnega vpliva koronavirusa

Vlada je sprejela odlok, ki spreminja izpolnjevanje pogoja PCT za delavce, ki delo opravljajo na domu, določa spremembo izpolnjevanja pogoja PCT na bencinskih servisih in spremembo pri uporabi zaščitne maske.

Odlok določa, da izpolnjevanje pogoja PCT ni potrebno za delavce, ki delo opravljajo na domu, in sicer v času opravljanja dela na domu. Glede na namen odloka, ki je preprečitev ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb, se za delavce, ki jim je delodajalec dovolil opravljati delo na domu, ne zahteva izpolnjevanje pogoja PCT, dokler opravljajo delo doma.

Določa tudi, da morajo uporabniki storitev pri oskrbi na bencinskih servisih izpolnjevati pogoj PCT le, če uporabljajo storitve oziroma kupujejo blago v zaprtih prostorih. Bencinski servisi zagotavljajo varno izvajanje dejavnosti brez neposrednih stikov na vseh odprtih prostorih in krajih, v širšem smislu pa je preskrba z motornimi gorivi tudi sestavina upravljanja kritične infrastrukture pri preskrbi z energenti.

Sprememba odloka določa tudi, da se športna vadba lahko izvaja brez uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, izvaja pa se lahko na odprtih ali v zaprtih prostorih ali krajih. Nova izjema od uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, je dovoljena pod pogojem, da osebe izpolnjujejo pogoj PCT v skladu s tem odlokom, pri čemer je jasno, da npr. otrokom do starosti 15 let ni treba izpolniti pogoja PCT, saj zanje velja splošna izjema.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.

Vir: Ministrstvo za zdravje

 

Dostop do zdravstvenih storitev, kjer ni treba izpolnjevati pogoja PCT

Pri dostopu do zdravstvenih storitev ni treba izpolnjevati pogojanaslednjim uporabnikom zdravstvenih storitev in njihovim spremljevalcem:

  • osebam, ki so mlajše od 15 let, in osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji,
  • uporabnikom zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti COVID-19 ali testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2,
  • osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta (pri tem ne gre za sobivanje starša z otrokom, ki je hospitaliziran, in tudi ne za obisk) oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase,
  • v primerih nujnih zdravstvenih storitev,
  • zgolj pogoj testiranja s testi HAG morajo izpolnjevati osebe, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne smejo cepiti, kar dokazujejo s pisnim potrdilom zdravnika in se jim sredstva za testiranje s testi HAG zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (pri čemer se sredstva za to testiranje zagotavljajo iz proračuna zgolj za osebe, ki imajo pravico do cepljenja, ki se financira iz proračuna Republike Slovenije v skladu Nacionalno strategijo za izvedbo cepljenja proti COVID-19).

 

Več informacij na spletni strani Vlade RS.

 

Slika: Aktualni zemljevid ECDC

 Empty heading

II. Poročilo o stanju na italijanskem, nemškem in avstrijskem trgu

Italija

V Italiji so 23. septembra zabeležili 3.970 novih okužb s Covid-19, delež pozitivnih testov je 1%. Glede na najnovejše vladno poročilo je v Italiji polno cepljenega 77 % prebivalstva, 82,5% prebivalstva starejšega od 12 let. Stanje pandemije v Italiji se izboljšuje: na evropskem zemljevidu ECDC se štiri regije vračajo v zeleno, zdi se, da v prihodnjemu tednu nobena nova italijanska regija ne bo prišla v rumeno cono, v zadnjih dneh sta ogroženi le Sicilija in Kalabrija, ki ima odstotek zasedenost intenzivne nege pri 8%.

Zadnji podatki raziskave Confindustria Alberghi poročajo, da je hotelski sektor v Italiji zaradi popolne odsotnosti mednarodnega povpraševanja utrpel zmanjšanje prenočitev za več kot 70%, pri čemer je treba upoštevati, da številka Istat vključuje tudi nehotelske objekte, ki so, kot je znano, trpeli manj kot hoteli. Zmanjšanje notranje komponente (-36%) je imelo tudi negativen vpliv na vse destinacije. V tem poletju beležijo val optimizma, ki daje upanje sektorju. Znani so podatki prihodov turistov v Italijo, mednarodnih prihodov v Italijo je bilo za 54,6% manj kot v letu 2019, dodana vrednost za turizem pa je bila 23,7 milijarde evrov, kar je približno 35 milijard evrov izgube v primerjavi s prejšnjim letom.

Vir: Predstavništvo STO v Italiji

 

Nemčija

V Nemčiji se nadaljuje upad števila novih okužb, sedemdnevna incidenca je okoli 63, kar je za 12 manj kot v prejšnjem tednu, ko je bila incidenca 75, vseeno pa se stanje v nekaterih zveznih deželah še vedno razlikuje od splošnega trenda upadanja. Trenutno je največ okužb v južnem delu Nemčije (Bavarska in Baden Württemberg), tako po absolutni številki kot tudi po 7-dnevni indicenci na 100.000 prebivalcev. Stopnja zasedenosti bolnišnic, ki velja za ključni kazalnik ostrenja razmer, je še vedno povsem obvladljiva, covidni bolniki zasedajo do maksimalno 10% postelj, na razpolago jih je v vsej državi še več kot 15%, upoštevajoč še druge nujne bolezni in s tem zasedenost intenzivnih postelj.

Na današnji dan je Robert Koch Institut Slovenijo uvrstil na visokorizično območje (t.i. Hochrisikogebiet); seznam začne veljati v nedeljo, 26. septembra. V kolikor posameznik zagotovi pogoju PCT (oz 3-G,kot se imenuje tukaj), karantena ni obvezna. Ob vstopu v Nemčijo pa se mora vsak posameznik, ki se bo vračal iz Slovenije, vpisati v centralni sistem sledenja www.einreiseanmeldung.de.

Več o prehodih iz različnih območij je navedeno tukaj (stran zveznega ministrstva za zdravje).

Iz turistične industrije še vedno prihajajo pozitivni odzivi glede na preteklo sezono in prihajajoče mesece. Po mnenju nemškega potovalnega združenja DRV so rezervacije za prihajajoče jesenske počitnice dobre. Destinacije v trendu rezervacij so Španija, Grčija, Egipt, Turčija, Maldivi in Sejšeli. Tudi počitnice z lastnim avtomobilom so v samem vrhu prodaje.

Vsekakor pa se velik trend kaže v tako imenovanem novem luksuzu. Po času strogega varčevanja si ljudje trenutno želijo znova privoščiti potovanja, vse več je rezervacij za destinacije in namestitve v segmentu vrhunskih ponudnikov storitev. Odločilni dejavnik pri tem je tudi želja po zasebnosti in družbeni distanci. Luksuzna stranka je pripravljena porabiti še več denarja – za še več zasebnosti. Apartmaji, hiške in zasebne vile se prodajajo bolje kot kdaj koli prej. Medtem ko luksuzni gostje iz Nemčije rezervirajo v krajšem času, torej v zadnjem trenutku, pa se na destinaciji zadržijo dlje.

Vir: Predstavništvo STO v Nemčiji 

Avstrija

V Avstriji so v sredo zabeležili 2.022 novih okužb in 15 smrti zaradi koronavirusa. Okoli 876 oseb se zaradi Covida zdravi v bolnišnici, 216  pa jih potrebuje intenzivno nego, kar je za 18 oseb več v primerjavi s prejšnjim tednom. Po poročanju Ministrstva za zdravje 7-dnevna incidenca tako presega 143,3 primerov okužb na 100.000 prebivalcev. Dunaj šteje v preteklih 24 urah 586 novih okužb, Zgornja Avstrija sledi z 526 primeri, Spodnja Avstrija s 325, Avstrijska Koroška z 50 in Gradiščanska z 29 primeri.

Voditelji avstrijskih političnih strank močno pozivajo k cepljenju. Govori pa se tudi o uvedbi uredbe PCT (oziroma 3G) v delovnem okolju, podobna tisti v Italiji.

Na Dunaju bo od 1. oktobra stopilo v veljavo pravilo 2G za gastronomijo in večje prireditve, tako je sporočil dunajski župan Michael Ludwig. Dostop bo tako dovoljen le tistim, ki so bili cepljeni ali preboleli. V gostinstvu in na manjših prireditvah bo veljal tudi PCR test, ne pa tudi antigenski test. V maloprodaji se povsod vrača obveznost nošenja FFP2 mask.

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji 

vir: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/17548-aktualne-informacije-o-ukrepih-za-blazitev-vpliva-in-siritve-koronavirusa-na-slovenski-turizem

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija