Energetska kriza v Afganistanu Foto-AP
SvetŽivljenje

Afganistan: “Kabulu grozi tema” – Talibani so se zapletli v neplačane račune za elektriko”.

V Afganistanu  so se Talibani  odločili  da  začnejo prodajati  lastnino nekdanjih vladnih uradnikov, ki so zapustili Afganistan, da bi izpolnili svoje obveznosti do tujih elektroenergetskih podjetij, poroča zasebna televizijska postaja Tolo News.

Denar naj bi pokril predvsem  odprte račune za električno energijo Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu in Iranu, je povedal direktor energetske korporacije DABS Safiulla Ahmadzai.  Ahmadzai je za Al Jazeero  da sosedne države lahko  kadarkoli izklopijo elektriko.

Samo štiri sosednje države bi morale od Afganistana prejeti 62 milijonov dolarjev. Poleg premoženja tistih ki so zapustili državo  bodo prizadeti tudi tisti, ki živijo v državi  pa že dolgo niso plačali elektriko, celo več mesecev in let

Po poročanju SABS naj bi vlada, ki jo imenujejo talibani, odobrila potezo, ki bi lahko pokrila kratkoročne obveznosti države, dolgoročno pa ne bi rešila njene težave.

Letošnja suša otežuje proizvodnjo električne energije iz lokalnih virov, vključno s hidroenergijo (sama država pokriva nekaj malega čez  petino svojih potreb).

Potencialne napetosti med sosedami

Približno 78% električne energije v Afganistanu prihaja od afganistanskih sosed. Približno polovica od treh je srednjeazijskih, v zadnjih dneh pa so bile napetosti med Afganistanom in Tadžikistanom glede drugih tem. Tadžikistan je na primer gostil odporniške voditelje, kot je nekdanja podpredsednica Amrulla Saleh; med Dušanbejem in Kabulom so si v zadnjih tednih izmenjali ostre pripombe.

Štiri države za opravljeno storitev, dobavljeno električno energijo,  že mesec in pol niso prejele nič – odkar so talibani prevzeli nadzor nad Kabulom in  preostalim ozemljem. Hkrati so še neporavnani zapadli  dolgovi do sredine avgusta že  vedno nepokriti že nekaj mesecev. DABS(državna energetska firma) je od Združenih narodov zaprosil za pomoč, da bi zagotovil 90 milijonov dolarjev za reševanje problema in kritje več dodatnih obveznosti – mesečni račun se giblje med 20 in 25 milijoni.

Zapadli in neporavnani računi za električno energijo so za talibane le majhen del gospodarskih težav v času, ko se država sooča še  s humanitarno krizo, potencialnim novim korona-virusnim valom in sporom z Združenimi državami glede tam zadržanih denarnih rezerv od afganistanske centralne banke.

“Kabul lahko pozimi potone v temo”

Predstavnik talibanov trdi, da za enkrat ni neposredne nevarnosti za oskrbo z električno energijo, saj imajo Afganistan tradicionalno dobre odnose s sosedami. Poleg tega pa ima trenutno le 38% prebivalcev  dostop do električne energije pa ne zaradi težav z oskrbo.

Za  TV hišo Al-Arabiya pa je nekdanji vodja SABS Daoud Nurzai pojasnil, da “če ne ukrepamo nujno,” bo  prišlo do humanitarne katastrofe. “Kabulu grozi popolna zatemnitev, celo pred začetkom  zime.” Skoraj vsa dobavljena  električna energija v Kabulu prihaja iz elektrarn v srednji Aziji.

Sočasno lahko rečemo, da v Kabulu trenutno nimajo težav z oskrbo z energijo, predvsem  zato, ker so talibani prenehali napadati električno omrežje, ki povezuje mesto s Srednjo Azijo (potem ko že vladajo prestolnici), in ker je večji  del   odjemalcev  iz  vrst industrije, državnih podjetij in vojaških objektov  ni  začel delati, prej pa so bili   ključni odjemalci električne energije.

Slaba tolažba!

Vane T. Costa

Vir v pomoč: dnevnik.bg

Foto  AP

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet