Dogodki in prireditveGospodarstvoKmetijstvoŽivljenje

22. januar – sveti Vinko- zavetnik vinogradnikov

Vsako leto 22. januarja praznujemo praznik sv. Vinka.

Objavljamo zanimiv članek …….

Zaščitnik vinogradov in vinogradnikov, znan kot sv. Vincent iz Zaragoze, se v literaturi bolj malo omenja v povezanosti z vinom, toda njegovo ime izhaja iz latinske besede »vinco, vincere« – zmagati, kar na prvem mestu pomeni zmagoslaven, torej tisti, ki zmaguje.

V jutru na Vincekovo se uradno začne novi vegetativni ciklus vinske trte. Sokovi začno znova teči po trsu, s čimer mu vlijejo novo življenje. V kontinentalnem delu Hrvaške se neguje stari običaj, da se vinogradniku zaželi srečno novo vinogradniško leto. Ne ozirajoč se na vremenske razmere se vinogradnik v spremstvu prijateljev odpravi v vinograd, kjer se odvija ceremonija odpiranja nove sezone del v vinogradu.

Zavetnik Vinko moli za dober pridelek, zaščito od bolezni, toče, mraza in podobnih nebodijihtreba dogodkov. Vinogradnik s trsa obreže tri vejice s po tremi očesci, položi jih v vodo in čaka. Če se vejice »prebudijo«, pomeni, da trs ni zmrznil in da si lahko obetamo dobro kapljico.

 

Trs, ki je obrezan, se obredno poškropi – krsti s starim vinom in okrasi s klobasami, kulenom in slanino. To simbolizira plodnost in dober pridelek. Sam sklepam, da želi vinogradnik tako simbolično nahraniti trse po zimskem snu, ti pa mu bodo uslugo vrnili z bogatim in sočnim grozdjem.

Blagoslov vinograda opravi lokalni duhovnik. Nobena kmetijska panoga namreč ni toliko odvisna od vremena ali božje volje kot ravno vinogradniška. Statistika pravi, da je od desetih trgatev le ena vrhunska. Zavoljo tega so vinogradniki na Vincekovo polni upanja, želja in molitev za nadpovprečno trgatev.

Vinska klet Kutjevo je največji pridelovalec graševine (laškega rizlinga, op. ur.) na Hrvaškem in je v lasti gospoda Enverja Moralića, ki je tudi lastnik vinske kleti Brič nedaleč od Kopra. V spremstvu okrog tisoč povabljenih gostov in ob pomoči nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića ter zaščito Trenkovih pandurjev (hrvaški vojaki, ki so v 18. stoletju z blagoslovom Marije Terezije sodelovali v vojnah za dunajski dvor, op. ur.) je Moralić obrezal svojo trto in jo zalil s starim vinom, upajoč na najboljše novo.

 

Vse to je bilo pospremljeno s pesmijo slavonskih tamburašev, vinsko degustacijo in slastnimi domačimi dobrotami. Slavljenje vinograda je trajalo od zgodnjih jutranjih ur in nikogar ni bilo, ki bi ob tem skrbel, da se je živo srebro na termometru spustilo 17 stopinj pod ničlo.

Naslednji dan se je praznovanje nadaljevalo po 30 kleteh v Kutjevem. Povsod so bili neizmerno gostoljubni in od jutra se je po kutjevški Zlati (beli) dolini širil vonj čobanca (bograču podobna jed, op.ur.), pečenih klobas, sarm in drugih dobrih stvari. Tamburaši se niso ugasnili, kutjevška graševina pa je božala brbončice.

Hvala vam Kutjevo, Krauthaker, Enjenigi, Adžić, Čanak, Galić, Markota, Mihalj, Perak, Tandara … in nasvidenje prihodnje leto.

*Sv. Vinko, ponekod Vincencij, tudi Vincek

Avtor članka je – Časlav Matijević je kozmopolit z Reke, amaterski kuhar ter reden gost in kritik (tudi slovenskega) vinskega sveta. Najstarejši kuharski dogodek, ki se ga spomni, je, ko je moral staršem priznati, da mu je padel toplomer v juho. Najtežja situacija, s katero se je srečal v kuhinji, je bila, ko je vodovodno podjetje izključilo dobavo vode in ni mogel zaliti jedi na štedilniku. Iz tira pa ga vrže, ko dojame, da mu pri kuhanju manjka ključna sestavina. Doslej je sodeloval v treh hrvaških kuharskih šovih: Večeri za pet, U istom loncu in Masterchef. V prvih dveh je tudi zmagal.

vir: https://www.ovinu.si/171/Kolumna-Sveti-Vinko-zavetnik-vinogradnikov?cctest&

 

Mogoče vam bo všeč