Dogodki in prireditveSlovenijaTurizemVeč

21. februar – praznovanje Mednarodnega dneva turističnih vodnikov – tudi z virtualnimi vodenji

Turistični vodniki vabijo na praznovanje Mednarodnega dneva turističnih vodnikov, ki ga vsako leto praznujejo 21. februarja. Letošnja tema je “Turistični vodniki z zgodbami bogatimo razvoj podeželja”. Gre za povezovanje turističnih vodnikov in domačinov v turistično dejavnost.

Glede na to, da je splošno zdravstveno stanje še vedno zelo krhko, so se turistični vodniki letos odločili, da se ob njihovem prazniku prestavijo na splet, saj so spletni vodeni ogledi v porastu. Ob letošnjem praznovanju so turistični vodniki po celi Sloveniji pripravili številna spletna vodena doživetja.

Društvo regionalnih turistični vodnikov Slovenije ARGOS

Razpored je objavljen na spletni strani Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije ARGOS. Spletni dogodki se bodo odvijali v živo iz spletnega studia društva, nekateri ogledi bodo potekali v živo s terena, drugi bodo v obliki predstavitve v živo in tretji bodo predstavljeni kot posnetek. Vsem obiskovalcem bo omogočeno, da bodo vodenja tudi komentirali in zastavljali vprašanja, enako kot vodenja po ulicah.

Praznovanje bo potekalo med petkom, 19. 2., dopoldne in nedeljo, 21. 2., zvečer. Vodeni ogledi bodo dolgi približno 20 minut, nato bo čas za vprašanja in komentarje. Vsi ogledi so brezplačni in v slovenskem jeziku. Razpored vodenih ogledov in ostale informacije: FB ARGOS ali Spletna stran ARGOS.

Združenje turističnih vodnikov Slovenije

Združenje turističnih vodnikov Slovenije je tudi letos skupaj s kolegi Kluba profesionalnih turističnih vodnikov pripravilo več ogledov z namenom obeležitve praznika turističnih vodnikov. Kraje in razporede si lahko ogledate na spletni strani: www.slovenija-vodniki.si. Prijave sprejemajo na elektronski naslov [email protected] ali telefonsko številko 070 380 961. 

Trenutno dovoljenje obsega druženje 10 oseb – v Združenju s pomočjo varnih audio sistem – slušalk in razdalje med osebami. Virtualni ogled bodo  izpeljali v živo, a brez udeležencev. Na spletnih povezavah bodo v tem primeru omogočili udeležbo ogleda s sliko in zvokom. Razpored ogledov je na voljo na povezavi.

Vir: Društvo regionalnih turistični vodnikov Slovenije ARGOS, Združenje turističnih vodnikov Slovenije

Vsako leto na ta dan vodniki ponudimo brezplačna vodenja po vsej Sloveniji, letos bodo predvsem virtualna.
Vas pa ZTVS (Združenje turističnih vodnikov Slovenije) v nedeljo 21. 2. 2021 poleg celodnevnega vodniškega dogajaja na spletu vabi tudi na nekaj vodenj v živo:
– V KRANJU ob 11.30 – Interpretiramo staro mesto Kranj – zbirno mesto Mestna knjižnica Kranj, Gregorčičeva ul. 1 (Obvezne prijave na https://www.slovenija-vodniki.si/…/interpretiramo…/form)
– V MURSKI SOBOTI OB 15.00 – M. Soboto interpretiramo v nedeljo – zbirno mesto: Avtobusna postaja M. Sobota (Obvezne prijave na https://www.slovenija-vodniki.si/…/interpretiramo…/form)
– V MARIBORU OB 16.00 – Interpretiramo mesto Maribor – zbirno mesto Trg svobode pri spomeniku (Obvezne prijave na https://www.slovenija-vodniki.si/…/interpretiramo…/form)
– V LJUBLJANI ob 15.00 – 200 letnica ljubljanskega kongresa Svete alianse (Ni več prostih mest)
Vodenja bodo izvedena ob vsaj 5 prijavljenih udeležencih
VIRTUALNA VODENJA po regijah in predvidene ure začetka javljanja:
Gorenjska – začetek ob 9 uri v Kranju, kasneje se bomo sprehodili po delu poti Škofjeloškega pasijona in tudi v Radovljico bomo pokukali
Štajerska in Prekmurje – začetek ob 10.30 uri v Mariboru, ki bo v znamenju “Čebelje poti”, oglasili se bomo iz okolice Murske Sobote in zaključili v Žalcu
Ljubljana – začetek ob 12.00 uri Ljubljana bo v znamenju 200. obletnice Kongresa Svete alianse in njegovega zakulisja
Dolenjska z Belo krajino in Posavje – začetek ob 14.00 v Novem mestu, nadaljevanje v Sevnici, Brežicah in Metliki ter zaključek v Žužemberku.
Primorska in Goriška – začetek ob 16.00 uri v Slovenski Istri, potem na obalo in za konec še v Novo Gorico – »Evropsko prestolnico kulture 2025«
Navodila, kako se v nedeljo 21. februarja 2021 povezati z nami, boste prejeli po prijavi.
mib

Mogoče vam bo všeč