hranakulinarikamednarodni danSlovenijaZdravje

1. oktober je mednarodni dan kave

Mednarodni dan kave

Leta 2014 je bil na pobudo Mednarodne organizacije za kavo sprejet predlog, da bi vsako leto 1. oktobra praznovali mednarodni dan kave in vsem ljubiteljem dišečega napitka je praznik pisan na kožo. Gre namreč za napitek, ki ga pijejo skorajda po vsem svetu.

Kava na mednarodnem trgu

Po podatkih Evropske federacije za kavo, pridelajo na mednarodnem trgu največ kave v Braziliji, Vietnamu in Indoneziji. Države članice EU niso pridelovalke kave, kajti nimajo naravnih pogojev za gojenje le te. Je pa res, da verjetno ravno zaradi tega spadajo med večje porabnice in uvoznice.

S plantaž kavovca v evropske skodelice

Kavovec je rastlina, ki rodi rdeče češnjam podobne plodove in izhaja iz Etiopije. Zrelim plodovom najprej odstranijo mesnat ovoj. Način odstranitve pa je ključnega pomena za končno kakovost kavnih zrnc. Kavna zrna potem meljejo fino ali grobo.
Tudi za marsikaterega Slovenca ali Slovenko je pitje kave pomemben del njegovega vsakdanjika oz. ritual, kateremu se težje odpove. Po podatkih iz leta 2012, naj bi član slovenskega gospodinjska porabil letno dobre 3 kilograme kave (prava kava in/ali razni nadomestki). So pa podatki o porabi iz leta v leto višji in naj bi le ta, dosegla že na člana približno 5 kilogramov.

Omamno dišeč napitek

Kava spada poleg čaja in vode med pijače, ki se je na svetu popije največ in najpogosteje. »Kofetarji« brez nje ne začnemo dneva, druženja so mnogo boljša ob kvalitetni skodelici kave in ob obisku lokala je le ta na prvem mestu za naročanje pijač. Ne pijemo zgolj črne brez dodatkov, temveč vedno bolj spadajo v ospredje kava z mlekom, kava s sladkorjem in kava s smetano. Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn kavovca.
Mednarodni dan kave lahko proslavite na več različnih načinov. Lahko si dan polepšate z obiskom svoje najljubše kavarne, pa naj bo to v družbi najbližjih ali pa se boste ob slastni pijači prepustili sanjarjenju, lahko preizkusite recept za posebno vrsto kave, ki si je še niste pripravili, praznik pa lahko obeležite tudi z dobrodelnostjo.
vir: https://www.vitazivljenje.si/blog/1-oktober-mednarodni-dan-kave-0

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana