Svet

Zakavkazje: Po vsej Armeniji so se začeli protesti z državljansko neposlušnostjo zoper premierja Pašinjana

V Armeniji so se po oboroženem spopadu v Gorskem Karabahu, ki je trajal od 27. septembra do 9. novembra, nadaljevali protesti, ki zahtevajo odstop premierja zaradi  odločitve o prepustitvi , pravzaprav predaji številnih ozemelj v Azerbajdžanu. Po poročanju ruskega Interfaxa,  ki se sklicujejo  na sporočilo tiskovnega predstavnika policijskega ministrstva, so  zajeli in odpeljali na hladno  34 udeležencev teh  protestnih akcij. 

V Erevanu demonstranti blokirajo ulice, promet v središču glavnega mesta Armenije je ohromljen.  Tamkajšnja policija je  protestnike pridržala in poskušala obnoviti promet.   Prav tako je onemogočeno delovanje ene od postaj podzemne železnice  in  ne dovolijo odhod vlakov v druge dele  armenskega  glavnega  mesta. 

V regijah Ararat in Shirak so demonstranti ohromili delo regionalnih uprav in preprečujejo vstop zaposlenih v zgradb Opozicijske stranke zahtevajo odstop armenskega premierja, potem ko je novembra skupaj z Rusko federacijo in Azerbajdžanom sprejel  in podpisal izjavo o premirju v Gorskem Karabahu te s tem  dopustil prenos številnih ozemelj v regiji Azerbajdžanu. Pašinjanovi nasprotniki so napovedali začetek ukrepov državljanske neposlušnost po celi državi. 

“Pašinjanu smo dali čas, da odstopi do 12. decembra 8. decembra, kar pa se ni(do včeraj opoldne) zgodilo. Od takrat naprej imajo državljani Armenije pravico sodelovati v akcijah državljanske  neposlušnosti, so sporočili iz opozicije.   Predstavnik opozicijske stranke “Dashnaktsutyun” Ishkhan Saghatelyan  je izjavil da zahtevajo odstop Pašinjana, protestnikom pa da izražajo  državljansko neposlušnost znotraj zakonskih okvirjev. Policistom pa da naj ne bi izvajali Pašinjanovih  nezakonitih  ukazov zoper demonstrante.

Na shodu  ki je potekal 5. decembra je opozicija zahtevala, da Pašinjan odstopi do 8. decembra opoldne. V nasprotnem primeru so takrat  »opozicijci« obljubili, da bodo začeli akcije državljanske neposlušnosti po vsej Armeniji.  In to bodo udejanjali po vseh  armenskih mestih. Do odstopa Pašinjana.

Nezadovoljstvo se je preneslo na domače prizorišče. Rešitve nimajo ne eni in  ne drugi. Kdorkoli bo vladal bo moral reševati isto, ve kar je povezano z Karabakhom  in sočasno  z notranjimi problemi,  ki jih ni malo in za katere  ne obstoja  rešitev ali čarobna paličica. 

Začaran  krog med dvema »Kavkazoma« in vse kar je povezano  še nekaj  časa ne bo odčaral ničesar in pričaral še manj. 

Avtor: Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet