koronavirusSlovenija

V manj kot 24 urah interes za cepljenje izkazalo skoraj 17 tisoč oseb

Ministrstvo za javno upravo je objavilo podatek, da je bilo oddanih že 13.594 izjav z izraženim zanimanjem za cepljenje prek vlog brez e-identitete in 3.336 prek vlog z e-identiteto. Skupno torej 16.930 vlog za prijavo zanimanja za cepljenje.

Na številna aktualna vprašanja glede cepiv je odgovarjal Štrukelj. Vlogo za odobritev uporabe cepiva za splošno rabo so pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) vložili trije proizvajalci. Cepivo podjetja Pfizer naj bi agencija potrdila 29. decembra. V postopku sta še cepivi podjetij Moderna in AstraZeneca.

Borut Strukelj / Vir: Gov.si

Cepivi Pfizerja in Moderne sta izdelani po novi metodi, imenovani RNA, cepivo AstraZenece pa po že ustaljenem sistemu DNA. Cepiva so različna glede zahteve po temperaturi shranjevanja, izražene v stopinjah Celzija. Za cepivo podjetja Pfizer je ta temperatura 70, za cepivo podjetja Moderna 20, za cepivo podjetja AstraZeneca pa od 2 do 8 stopinj Celzija.

Vsa tri cepiva so več kot 90-odstotno učinkovita, učinek traja eno leto. Tudi glede režima cepljenja se ne razlikujejo veliko: odmerka prvih dveh cepiv morata biti vbrizgana v razdobju 21 dni, cepivo AstraZenece pa prav tako v dveh odmerkih v razdobju enega meseca. Cepivo učinkuje v desetih dneh po prejemu drugega odmerka.

Delež prebivalcev Slovenije, ki se cepijo proti gripi, se povečuje. Pred dvema letoma (zima v obdobju 2018/2019) je bilo takih pet odstotkov, pred letom dni sedem odstotkov, v letošnjem obdobju se jih je cepilo 12 odstotkov, število pa bi bilo še višje, če bi bilo odmerkov dovolj. Štrukelj je v zaključku poudaril, da je stopnja odgovornosti glede cepljenja v Skandinaviji zelo visoka in naj nam bodo te države zgled tudi glede odgovornega odnosa do cepljenja.

Povzeto po: Gov.si

Avtor: L.S.

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap