gov.si
PolitikaSlovenijaVeč

Udeležba ministra dr. Logarja na razglasitvi Deklaracije proti uporabi arbitrarnih pridržanj v meddržavnih odnosih

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes z nacionalno izjavo nagovoril udeležence virtualne razglasitve Deklaracije proti uporabi arbitrarnih pridržanj v meddržavnih odnosih (Declaration Against Arbitrary Detention in State-to-State Relations). Dogodek je organizirala Kanada, kot pobudnica Deklaracije.

Kanada je Deklaracijo predstavila v drugi polovici lanskega leta. Slovenija, kot država z visokimi standardi zaščite človekovih pravic, se je deklaraciji pridružila novembra lani. Vprašanje arbitrarnih pridržanj v meddržavnih odnosih do sedaj ni bilo ustrezno naslovljeno, v praksi pa se jih, kot političnega vzvoda v meddržavnih odnosih, poslužujejo zlasti države z nizko stopnjo demokracije in zaščite človekovih pravic za dosego svojih političnih ciljev. Deklaracijo je podprlo več kot 50 držav po svetu, med drugim večina držav članic EU.

Minister dr. Logar je v izjavi med drugim poudaril, da je pravica posameznika, da ne sme biti samovoljno aretiran ali pridržan, zajamčena v mednarodnem pravu. Ta pa države zavezuje, da se vzdržijo te nesprejemljive prakse, saj takšna dejanja lahko močno vplivajo na dvostranske odnose in medsebojno zaupanje.

Minister dr. Logar je ob tem še dodal, da Slovenija podpira pobude za krepitev človekovih pravic in zaščito posameznikov pred državnimi represalijami in Deklaracijo tako razume v širšem kontekstu promocije naših skupnih vrednot demokracije in pravne države. Deklaracija je dragocen prispevek k odpravi takih kršitev.

gov.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika