ljubljana.si
LokalnoPolitikaSlovenija

[Sporno?] Spomenka Hribar in Peter Čeferin predlagana za častna občana MOL!

Častnim meščanom Ljubljane se bosta letos, če bodo občinski svetniki prihodnji ponedeljek podprli predlog komisije za priznanja, pridružila filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar ter odvetnik Peter Čeferin. Mestni svet bo hkrati odločal tudi o drugih prejemnikih občinskih priznanj in plaket.

Občinska komisija za priznanja, ki je obravnavala sedem vlog za podelitev naziva častni občan oziroma občanka, je v utemeljitvi naziva Spomenki Hribar med drugim zapisala, da je “intelektualka, ki je imela kar največji vpliv na globinske spremembe družbene, kulturne in vrednostne klime v Sloveniji od 80. let dalje”. Kot so spomnili, je bila ena osrednjih osebnosti kroga Nove revije, “intelektualni in državljanski angažma pa jo je ob političnih spremembah v 90. letih katapultiral v politiko,” v kateri je delovala kot poslanka “zadnje skupščine”, ki je izpeljala demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije.

V komisiji so izpostavili še na njen esej Krivda in greh, v katerem je opozorila na množične zločine povojnih pobojev, slovenska družba ji po mnenju komisije dolguje tudi koncept sprave, “ki je temeljito spremenil našo zgodovinsko in etično zavest”. Ta “uporniška, preroška in čista drža, spričo katere se je je prijel vzdevek ‘slovenska Antigona’, ostaja značilna za njeno kritično delovanje…,” med drugim piše v obrazložitvi.

Naziv častnega občana Ljubljane pa si po mnenju komisije zasluži Peter Čeferin, saj velja “za neustrašnega odvetnika, ki za svojega klienta, ki se v kazenskem postopku spopada z državo, stori vse, kar more in kar mu dopuščajo predpisi.” Zavzema se za vrednote odvetništva in neodvisnost odvetnikov, kar v praksi uresničuje v odvetniški družbi Čeferin, ki jo je ustanovil s svojima sinovoma.

Kot piše v obrazložitvi, je osebno prispeval k sprejetju zakonske ureditve, ki zagotavlja obdolžencu odvetniško zastopanje že od odvzema prostosti naprej, ter k zakonodaji, ki se nanaša na odvetništvo. Za svoje odvetniško delo je prejel več priznanj, o njem pa je napisal tudi več knjig za širšo javnost, so še zapisali v komisiji, kjer poudarjajo, da se ni nikoli zavzemal za kakršnekoli privilegije odvetnikov.

Mestni svetniki bodo prihodnji ponedeljek poleg novih častnih meščanov potrjevali tudi dobitnike nagrad glavnega mesta, za katere občina letos predlaga organizatorja športnih dejavnosti in dolgoletnega direktorja Ljubljanskega maratona Gojka Zalokarja, dolgoletnega vodjo Tivolija Draga Banovića, ravnateljico vrtca Trnovo Suzano Antič in ravnatelja Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjana Gorupa, priznanje pa bi po oceni občine zaslužilo tudi Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki na območju Mol deluje s 600 člani.

Za prejemnike plaket glavnega mesta pa občinska komisija predlaga arhitekta Viktorja Pusta, igralski kolektiv Šentjakobskega gledališča Ljubljana ter Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki med drugim skrbi za ljubljanske brezdomce. Za plakete so predlagani še Bojanka Genorio, ki vodi Dom starejših občanov Fužine, glasbenik Tomaž Domicelj, Kulturno društvo Ženski pevski zbor Svoboda in Janez Winkler, partizan, taboriščnik in eden idejnih očetov maratona Franja.

Vir: Politikis.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno