KulturaSlovenijaTurizemVeč

Slovenski etnografski muzej – BOGKOV KOT / BOŽIČNO DREVO / NOVOLETNA JELKA

Slovenski etnografski muzej skrbi za etnografsko kulturno dediščino. V članku so nas spomnili na “dobre stare” decembrske običaje.

 

🌟 V preteklosti je bilo po skoraj vsem slovenskem ozemlju na podeželju razširjeno božično krašenje “bogkovega kota” z zimzelenim rastlinjem, okrasjem iz raznobarvnega papirja, jabolki in orehi, lestenci iz slame ali papirja ter z duhcem v obliki ptiča. 🌟 Marsikje so pod strop obesili tudi okrašeno ali neokrašeno smrečico, ki je imela vrh obrnjenim navzgor ali navzdol.
🌟 Božično drevo, pod katerim je nevidni Božiček ali Jezušček puščal darila za otroke, se je v slovenskih mestih začelo uveljavljati konec 19. stoletja pod vplivom nemških uradnikov, trgovcev in obrtnikov. 🌟 Na podeželju se je božično drevo začelo pojavljati med svetovnima vojnama.
🌟 Novoletna jelka kot prireditev za otroke je bila po sovjetskem zgledu prvič organizirana v Ljubljani konec leta 1947. Ker je znotraj prireditve vse večji pomen pridobival dedek Mraz, se je preimenovala v prihod ali obisk dedka Mraza, novoletna jelka pa je okrašeno drevo, pod katerim dedek Mraz pušča darila.
vir: slovenski etnografski muzej
mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura