Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaTurizem

Š𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧𝐨𝐯𝐨 (𝟐𝟔. 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫)

Sv. Štefan velja za zavetnika živine, še posebej konjev, na njegov god v cerkvah blagoslavljajo sol in vodo. 🐎 V preteklosti so darovali kovinske, voščene ali lesene kipce konjičkov. 🐎 O blagoslovu konjev pred cerkvami po maši poroča že Valvasor.
🐎 S štefanovim so povezane še številne druge šege, na Dolenjskem so npr. botri otroke obdarovali s pecivom v obliki ptic (tičce), v Poljanski dolini pa so dekleta v znak ljubezni dala fantom mali kruhek.
🐎 Tudi danes v številnih cerkvah, posvečenih sv. Štefanu in v tistih, ki so v okoljih z razvito konjerejo, darujejo lesene konjičke in druge živali, pred cerkvami pa blagoslavljajo konje in med lastnike konjev delijo blagoslovljeno sol.

Sveti Štefan je krščanski svetnikŠtefan je bil prvi krščanski mučenec in eden sedmih diakonov prvotne skupnosti v Jeruzalemu. Leta 34 našega štetja je bil obsojen na smrt s kamenjanjem. Goduje na Štefanovo 26. decembra, na ta dan pa je v Sloveniji pogosto blagoslov konj.

Svetem pismu je nekaj podatkov iz Štefanovega življenja prispeval sveti Luka v 6. in 7. poglavju Apostolskih del (Apd 6-7).

V Sloveniji je 37 cerkva posvečenih svetem Štefanu.

vir: https://www.etno-muzej.si/
mib

Mogoče vam bo všeč