Glasbenik Zlatan Čordić – Zlatko ni edini, ki ga je ministrstvo za kulturo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Kot so nam pojasnili na pristojnem ministrstvu, gre za rutinski postopek.

ZAKAJ SO ČORDIĆU ODVZELI STATUS IN KOLIKO JE SLUŽIL ŠE DRUGJE

Po poročanju novinarja televizije Nova24 TV Luke Svetine, je glasbenik Zlatan Čordić – Zlatko leta 2016 poleg s. p., ki ga je že imel odprtega kot samozaposleni v kulturi, odprl še društvo “Svet je lep”, ki ga je izkoriščal za izogibanje letnemu cenzusu, ki ga kulturniki ne smejo preseči, če želijo biti upravičeni do državnega plačevanja prispevkov.

Po podatkih Ajpesa naj bi Zlatko tako v resnici zaslužil:

  • v letu 2016: 69.309,95 evra neto,
  • v letu 2017: 52.958,84 evra neto,
  • v letu 2019: pa 41.659,39 evra neto.

Kot navaja novinar, mu je uslužbenka na kulturnem ministrstvu pojasnila, da je Čordić na transakcijski račun kot samozaposleni izdajal račune samo do višine dohodkovnega cenzusa, to je 20.051,28 evra bruto letno. Vse ostale zaslužke je beležil prek svojega društva.

Ker je Čordića nekdo prijavil, je ministrstvo za kulturo opravilo nadzor in ugotovilo nepravilnosti, zaradi katerih mu je bil status samozaposlenega v kulturi odvzet. Čordić bi namreč moral imeti samo en transakcijski račun, na katerega bi izdajal račune. V izjavi ob vpisu statusa samozaposlenega v kulturi je med drugim navedeno tudi, da je oseba, če pride do sprememb, ki lahko vplivajo na dohodkovni cenzus, te spremembe kulturnemu ministrstvu dolžna sporočiti. Čordić pa tega ni storil, piše SIOL.

D.K.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura