Vir: Nova24tv.si
PolitikaSlovenija

[Preiskovalna komisija] Priča lagala pred preiskovalno komisijo !!

Parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom mag. Karmen Furman, ki preiskuje odgovornost nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področje nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, je na svoji 25. seji danes soočila kot priči bivša direktorja Novogoriške bolnišnice Natašo Fikfak in Darka Žiberno.

Namen soočenja obeh prič je razjasnitev nekaterih izjav že zaslišanih prič in prejete dokumentacije v okviru preiskovalnega postopka. Pred preiskovalno komisijo sta se priči zato soočili z dokazi, ki so pomembni za razjasnitev postopkov nabav medicinskega materiala in opreme v bolnišnici. Predočene so jima bile številne kršitve zakona o javnem naročanju, ki so se izvajale v času njunega mandata, zaradi česar bolnišnica danes plačuje visoke kazni.

Tako je bilo danes celo ugotovljeno, da je priča Nataša Fikfak na svojem prvem zaslišanju pred preiskovalno komisijo krivo pričala. Takrat je namreč dejala, da kazni, ki jih je morala plačati sama in bolnišnica, niso nastale zaradi njene oz. njenega dela, ampak je to bilo zaradi preteklega vodstva. Danes je ploščo obrnila in priznala, da je kazni dobila zaradi nepravilnosti v času njenega mandata. Na vprašanje Furmanove, zakaj je nazadnje lagala, pa je Fikfakova odgovorila, da zato, ker je, citiramo: NEUMNA.

Darko Žiberna se je sicer na današnjem zaslišanju spretno izogibal vsem odgovorom, češ, da so preveč na splošni in premalo konkretni, čeprav mu je komisija predočila listinske dokaze, ki so njegove trditve demantirali. Kljub temu pa je na vsako vprašanje odgovoril, da gre za splošne trditve, na katere ne more odgovarjati. Tako je za vsako pomanjkljivost oz. nepravilnost, ki mu je bila očitana zahteval konkreten primer, ki naj se mu predoči. Demantiral je celo ugotovitve upravnega nadzora Ministrstva za zdravje, ki je že pred leti vodstvo opozorilo na vse kršitve, ki so se v bolnišnici dogajale. Zanimivo je tudi to, da je na prvem zaslišanju prav Žiberna bil tisti, ki je govoril na splošno, kako potekajo postopki javnega naročanja ter da se konkretnih primerov ne spomni, saj da so časovno preveč oddaljeni.

Komisija je s tem soočenjem zaključila obravnavo nabav medicinske opreme in materiala v SBNG, zato lahko v kratkem pričakujemo vmesno poročilo komisije, ki svoje delo nadaljuje s preiskavo postopkov nabav medicinske opreme in materiala v Ortopedski bolnišnici Valdoltra.

Povzeto po SDS.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika