PolitikaSlovenija

Predsednik vlade Janez Janša izrekel čestitke nemškemu predsedstvu (video)

Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje zasedanja Evropskega sveta. Voditelji in voditeljice EU bodo v Bruslju razpravljali o nadaljnjem usklajevanju v zvezi s covidom-19, podnebnih spremembah, boju proti terorizmu in s področja zunanjih odnosov o odnosih EU – ZDA, Turčiji in južnem sosedstvu.

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na zasedanje v izjavi za medije dejal: “Pred nami je bogato zasedanje Evropskega sveta. Osrednja tema bo izmenjava izkušenj v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Velika večina držav EU se sooča bodisi z naraščanjem bodisi z zelo počasnim padanjem okužb. Nestrpno pričakujemo podatke o tem, kdaj bodo na voljo prva uspešna in s strani evropskih institucij odobrena cepiva, ki predstavljajo za vse nas luč na koncu tunela.”

Glede svežnja za okrevanje je poudaril: “Zelo sem vesel, da imamo na mizi kompromisni predlog glede inštrumenta s katerim se preko vladavine prava ščitijo evropska sredstva, skupni evropski proračun in sklad za okrevanje in odpornost.” V nadaljevanju izjave je izrekel čestitke nemškemu predsedstvu, Poljski in Madžarski za vse vložene napore v zadnjih tednih, predvsem pa v zadnjih dneh. “Ni še konec, vendar pa je pred nami zelo dober kompromis in, če bo dobil zeleno luč na zasedanju Evropskega sveta, bomo dobili ustrezno zaščito z vladavino prava, za vse finančne mehanizme EU, ki bodo veljali od prvega januarja naslednjega leta naprej, pa tudi ustrezna sredstva, ki jih nujno potrebujemo za okrevanje po epidemiji.”

Povzeto po: SDS.si

Avtor: L.S.

 

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap