Brdo pri Kranju, grad Brdo. Srecanje predsednika republike Boruta Pahorja s predsednicama in predsedniki parlamentarnih strank SDS, SD, SMC, NSi, DeSUS, SAB in SNS. Predsednik republike Borut Pahor.
PolitikaSlovenijaVeč

Predsednik republike danes na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se bo danes, v  mudil na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini.

Srečal se bo s Predsedstvom Bosne in  Hercegovine – predsedujočim Miloradom Dodikom in članoma Željkom Komšićem in Šefikom  Džaferovićem ter obiskal kontingent Slovenske vojske v vojaški bazi Butmir. Na delovnem obisku  ga bo spremljal minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin.  

Osrednje teme dvostranskih pogovorov s Predsedstvom Bosne in Hercegovine bodo politični  odnosi med državama in regionalno sodelovanje s poudarkom na srečanju voditeljev pobude Brdo Brijuni, ki bo predvidoma aprila na Brdu pri Kranju. Teme bodo tudi gospodarsko sodelovanje,  prizadevanja za napredek v implementaciji Sporazuma o vprašanjih nasledstva, evroatlantska  perspektiva Bosne in Hercegovine in s tem povezan načrt reformnega procesa ter aktualne  politične in gospodarske razmere v državi, predvsem sooočanje s pandemijo Covid-19 in  migracijami na zahodnobalkanski poti, kjer je Bosna in Hercegovina še posebej izpostavljena. 

Odnosi med Republiko Slovenijo ter Bosno in Hercegovino so tradicionalno dobri in razvejani, z  možnostjo nadgradnje na vrsti področij, Pomembno mesto ima gospodarsko sodelovanje.  Blagovna menjava je leta 2019 dosegla 1,3 milijarde EUR, vrednost slovenskih naložb v Bosni in  Hercegovini je konec leta 2019 znašala 538,3 milijonov EUR. O gospodarski povezanosti držav  priča tudi dejstvo, da več kot sto slovenskih podjetij v Bosni in Hercegovini zagotavlja približno  15.000 delovnih mest.  

Slovenija aktivno podpira Bosno in Hercegovino pri njenem približevanju evroatlantskim  integracijam in ji nudi bilateralno razvojno pomoč. Bosna in Hercegovina Slovenijo sprejema kot  kredibilno naklonjeno podpornico.

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika