Svet

Poznate šest sprememb, ki jih po pandemiji napoveduje Bill Gates?

Spremembe so sestavni del vsakdanjega življenja in življenja vseh, a ko pridejo tako nenadoma, ko so globalne in z daljnosežnimi posledicami, se moramo ustaviti in videti, kje smo zdaj in kje bomo.

Danes je glavna tema cepivo proti virusu korona, kaj pa se bo zgodilo po njegovi široki uporabi? S kakšnimi izzivi se bo soočil ves svet?

Bill Gates, ustanovitelj Microsofta in fundacije Melinda in Bill Gates, govori o 6 ključnih spremembah v družbi po koronski krizi.

1. Druga svetovna vojna je prinesla pomembno spremembo za ženske in družbo: začele so se množično vključevati v delovno silo. Koronska kriza bo vplivala tudi na poslovanje, v smislu, da bomo manj potovali v službo in manj hodili v pisarno.

“Ljudje se že učijo, prodajajo ali celo opravljajo zdravstvene preglede po spletu,” je dejal Gates in verjel, da so “spletna srečanja” naša nova normalnost in resničnost.

2. Programska oprema bo boljša in naprednejša, ker se družba zdaj maksimalno digitalizira. V nekem trenutku se je sistem pokvaril, ker so milijoni ljudi množično začeli delati od doma, toda podjetja zdaj razvijajo še bolj napredne tehnologije, da bi šla v korak s časom.

3. Novi model dela bo omogočil redefinicijo mestnega življenja, skupnosti. Če vam ni treba biti vsak dan v pisarni, lahko spremenite lokacijo svojega bivališča. Urbani deli mesta niso več tako priljubljeni, ljudje zdaj vse bolj iščejo hiše na obrobju, mir, izolacijo. Na primer tisti, ki delajo v Seattlu ali San Franciscu, dajejo ogromno denarja samo za najemnino, kar zdaj ne bo potrebno, meni Gates.

4. Gates pravi, da bi se lahko fizični stik, ki ga imate v službi, zmanjšal, kar lahko nadalje vodi v vedno večjo potrebo po večjem druženju zunaj delovnega mesta v vaši skupnosti. Ljudje bi lahko pogosteje hodili s prijatelji, še posebej, če dlje časa delajo na daljavo.

5. Čeprav bi lahko bilo cepivo na voljo velikemu delu prebivalstva v rekordnem času, Gates meni, da se normalno stanje, ki smo ga poznali pred krizo, še dolgo ne bo vrnilo. Po njegovi projekciji bodo ljudje še naprej prestrašeni, v svojem vedenju bodo precej konzervativni.

6. Končno, ustanovitelj Microsofta verjame, da kljub temu, da bi se lahko pojavila še ena pandemija, ne bi smela biti tako huda kot ta. Če ne drugega, pravi, da bo svet zanjo bolj pripravljen in jo bo lažje zadržati. Orodja za testiranje bodo boljša, odziv sveta bo hitrejši, operacijski sistemi pa naprednejši.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet