slika: Facebook
PolitikaSlovenija

Poglejte si, spletno razstavo ob 30. obletnici plebiscita o samostojni in neodvisni Sloveniji

23. decembra smo se spominjali ene najpomembnejših zgodovinskih odločitev našega slovenskega naroda plebiscita o samostojni in neodvisni Sloveniji.

Ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo so v Narodni in univerzitetni knjižnici pripravili spletno razstavo. S pomočjo gradiva, ki ga hrani knjižnica, razgrnejo pregled slovenske osamosvojitvene misli. Na njej predstavljajo spomin naših osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda.

Povezali so jih v stavek ”Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo”. Ali kot so še zapisali: ”Brez sanj, idej in delovanja za samostojno slovensko državo le-te ne bi nikdar imeli. Stavek je že v petdesetih letih prejšnjega stoletja izrekel profesor Oton Muhr, ki je v svoje sanje tudi brezpogojno verjel in prav zato pooseblja mnoge posameznike in skupine, ki so razmišljali in delovali v smeri neodvisne Slovenije. Prelili so jih na papir, med knjižne platnice in jih zapisali v glasila in časopise.

Razstava s podnaslovom Pregled slovenske osamosvojitvene misli se sprehodi skozi nekaj manj kot 150 let naše zgodovine. Vodi nas od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848, preko prvič jasno zapisane misli o samostojni Sloveniji leta 1941 in razvoja osamosvojitvene misli med slovenskimi izseljenci, vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je misel na samostojnost dobila krila tudi v matični domovini. Vodila je v sosledje dogodkov, ki so nas pred natanko tridesetimi leti, 23. decembra 1990, pripeljali do plebiscita za neodvisno Slovenijo. Tam smo z veliko večino potrdili veljavnost slovenskim tisočletnim sanjam.

Pol leta kasneje, 25. junija 1991, se je rodila samostojna in neodvisna Slovenija.”

Ob 30. obletnici plebiscita o samostojni in neodvisni Sloveniji prijazno vabljeni k ogledu spletne razstave slovenske osamosvojitvene misli.

Avtor: L.S.

Gov.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika