PolitikaSlovenija

Počivalšek bo s KPK korektno sodeloval

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je med tistimi, ki jih bo zaradi suma kršitve integritete pri nabavah zaščitne opreme preiskovala KPK, je napovedal, da bo s KPK korektno sodeloval. “V življenju sem vedno pazil na integriteto in zato obtožbe zavračam in hočem dokončno razčistiti to zgodbo ter si vrniti dobro ime,” je dejal.

“Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) izvaja svoje pristojnosti v skladu z zakonodajo, kar seveda spoštujem in bom z njimi korektno sodeloval. Želim, da se vse okoliščine in vsa dejstva čim prej razjasnijo in da pridemo do konca te zgodbe,” je za STA dejal minister v odzivu na današnje sporočilo KPK, da je po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe.

Minister je izpostavil, da je nabava medicinske opreme na začetku epidemije novega koronavirusa potekala “v norih okoliščinah, ko je v Sloveniji vladal strah, saj zdravstveni sistem ni bil pripravljen in opremljen, v svetu pa je divjala vojna za opremo”.

“Seveda je bilo takrat precej zmede, saj niti zdravstveni sistem, niti birokratski aparat nista bila pripravljena na nabavo v tako divjem kontekstu,” je dejal minister in dodal, da so s kolegi na ministrstvu naredili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da so zdravstvu v najkrajšem času zagotovili opremo. “Vse tiste ponudbe, ki so obljubljale nabavo v kratkem dobavnem roku, smo sprejeli,” je še izpostavil minister.

Poleg ministra bo KPK med drugim preiskovala še nekdanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija, nekdanjega uslužbenca Zavoda RS za blagovne rezerve Ivana Galeta, v. d. direktorja omenjenega zavoda Tomija Rumpfa in nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška, prav tako bo preiskovala uslužbenca zavoda Alojzija Černeta in Marka Naraločnika ter uslužbenko ministrstva za gospodarstvo Andrejo Potočnik.

KPK je v okviru tematskega nadzora v zavodu za blagovne rezerve in drugih subjektih javnega sektorja, ki so izvajali nabavo zaščitne opreme, potrebne pri obvladovanju širjenja nalezljive bolezni covid-19, zaznala večje število korupcijskih tveganj. Zato je pristojnim podala priporočila. Hkrati je zaznala tudi nekatere sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi katerih je v novembru uvedla omenjenih 21 preiskav.

Povzeto po: Politiks.si

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap