LokalnoSlovenija

Pa smo le dočakali: Prižig lučk v Pravljičnem Celju 2020

Pravljično Celje vsako leto v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom zasvetijo oči.

Škrati bodo imeli letos še posebno poslanstvo , razveseliti in v dobro voljo spraviti tudi tiste otroke in odrasle žalostne obraze, ki ne morejo srečati svojih prijateljev in sošolcev  zaradi vsega kar  je ta hip drugače v naših življenjih in v zelo drugačnem vsakdanu.
Prižig je bil virtualen, kar pa ne pomeni da ni resničen. Tudi  nagovor župana Bojana Šrota je bil virtualen preko avdiovizualne zavese.
Kljub vsem znanim omejitvam ali drugačnim pastem so  v Celju ob ustvarjanju prazničnega decembra navkljub vsem tem  in posebnim razmeram zasledovali cilj, da občankam in občanom pričarajo pravljično vzdušje in jim ponudimo nekaj trenutkov za razvedritev, veselje in radost, ki so letos vsem pošteno manjkali.

Tako kot po drugih slovenskih mestih je  v Celju praznična razsvetljava zasvetila včeraj dan  pred prvo adventno nedeljo. Prižig je obeležil začetek Pravljičnega Celja 2020, potekal pa je brez spremljevalnega programa in nanj meščank ter meščanov niso vabili. Šli pa smo vseeno. Ob upoštevanju vsega kar je potrebno je bilo opazno nedeljivo veselje posebej otrok ki so občudovali vsako lučko, figuro na pročeljih  kjer je bila narejena  virtualna animacija.

V kolikor bodo epidemiološke razmere  tekom prazničnega časa dovoljevale izvedbo katerega od dogodkov, ga bodo izpeljali v skladu z odloki in navodili Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij. To velja tako za božično-novoletni sejem, Pravljično deželo, razne animacije ter drugih aktivnosti, o katerih razmišljajo.

Letos bo večji poudarek  na praznično okrasitev mesta, svetlobne elemente, foto kotičke, Božičkov kotiček, lanterne, adventni venček in druge podrobnosti, ki jih bo opazil vsak mimoidoči. 

Na Krekovem trgu bo do konca decembra stala vodno-svetlobna zavesa, ki bo del praznične okrasitve in osvetlitve.

Če se boste znašli v mestu podnevi, od jutri 28. novembra do 31. decembra bodo predvajanja  ambientalne glasbe vsak dan med 10. in 20. uro.

Mesto smo skupaj z Mestno občino Celje okrasili tudi s smrekami. Mesto bodo krasile  smreke ki so  jih  tako kot prejšnja leta prijazno ponudili občani. Druga novost sta lanterni, ki stojita pri lekarni na Stanetovi oziroma v stičišču Gubčeve in Prešernove ulice. Okrašeni z nekaterimi celjskimi simboli bosta dve od točk za ustvarjanje prazničnih fotografij in spominov.

Okrašena sta tudi Glavni trg in Celjski dom, pri katerem so sodelovali tudi zaposleni Zavoda Celeia Celje. Tako je nastalo osem škratov, ki so svoje mesto našli pri lanternah, Krekovem trgu pred Celjskim domom in pred Hohenwarterjevo hišo na Glavnem trgu.

Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje že tradicionalno pripravlja adventni venec, ki krasi mestno jedro na zvezdi v Celju. »Narediti tako velik venec je pravi podvig, saj smo za pletenje oboda porabili 3 velike smreke, prav tako vzame ogromno časa pletenje osnove, namestitev lučk, dekoracija in premik oz. dostava venca iz lokacije v Medlogu na zvezdo v Celju. Vsako nedeljo do božiča bo zagorela nova svečka. Naj bo adventni venec kljub težkim zdravstvenim razmeram namig in žarek upanja, da življenje teče naprej. Kar je tudi prav.

Idejni »mami« in verjetno kašnemu idejnemu »očetu« so hvaležni za trud Celjanke in Celjani in vsi  tisti, ki bodo  videli   postavljeno okrasitev in osvetlitev  v živo, prav tako tudi   tisti ki bodo to videli po spletu na virtualen način. Virtualnost je samo pripomoček ta trenutek . v resnici pa vsi verjamemo v pristnost lastnega doživetja.

Božično – novoletna razsvetljava bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja.

Naj bo v tem času, tudi  med letom, čim več resničnih doživetij, da zapolnijo čim več  pričakujočih src in otroških glavic. 

Tudi odrasli so lahko veseli. Šele ob nedeljivem veselju smo vsi v resnici srečni, mar ne?

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno