Vir: Avaz.ba
Črna kronikaEvropa

Obsodbe za napad na satirično revijo “Charlie Hebdo” v Parizu

Pariško kazensko sodišče je v sredo storilce napada in njihove pomočnike januarja 2015 obsodilo na satirično revijo “Charlie Hebdo” in supermarket v pariški regiji, v katerem je bilo ubitih 17 ljudi, na štiri leta zaporne kazni.

Obtoženi Ali Riza Polat je bil obsojen na 30 let zapora, ker je pomagal in podpiral napade na tednik Charlie Hebdo in judovski supermarket Hyper Cacher s strani bratov Saida, Cherifa Kouachija in Amedyja Coulibalyja. Polat ni bil obsojen na dosmrtni zapor, kot je prej zahteval glavni državni odvetnik.

Deklica Amedy Coulibaly, Hayat Boumeddiene, ki je še vedno v begu, je bila v odsotnosti obsojena na enako kazen zaradi sodelovanja pri pripravi napada. Mohamed Belhoucine, ki naj bi umrl v Siriji, je bil obsojen na dosmrtno ječo.

Sodišče je šest od 11 prisotnih obtoženih zavrnilo teroristične kvalifikacije in navedlo, da gre za “hudodelsko združenje”. Januarja 2015 so bile v reviji Charlie Hebdo objavljene žaljive karikature preroka Mohameda.

7. in 9. januarja 2015 je bilo v napadih na revijo Charlie Hebdo in judovski supermarket Hyper Cacher v Parizu ubitih 17 ljudi. Trije osumljenci so bili med napadom umorjeni v policijski akciji, teroristična organizacija Al-Kaida pa je pozneje prevzela odgovornost za napade.

Avtor: L.S.

Povzeto po: Avaz.ba

 

Mogoče vam bo všeč