KulturaLokalnoSlovenija

Ob Slovenskem kulturnem prazniku: V Celju dve priznanji Celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih. Prejemnici sta Maja Hodošček in Manca Ogorevc

Danes, dopoldne V Narodnem domu, pred prihajajočim slovenskim kulturnim praznikom, so  podelili priznanji Celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih.  Novi zvezdi na Celjskem kulturniškem nebu sta postali vizualna umetnica Maja Hodošček ter gledališka igralka Manca Ogorevc. Priznanja Celjske zvezde za dosežke na področju kulture, ki jih podeljujejo Kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Celje, so podelili peto leto po vrsti. 

Teh zvezd se je kar nabralo. Kot je povedal eden od članov komisije, bi lahko to že nastajajoče ozvezdje lahko dobijo tudi svoje častno ime, lahko celo po nekom ki je zaznamoval celjski kulturni prostor za vselej in že tudi drugače domuje med zvezdami. 

Priznanja Celjske zvezde podeljujejo ustvarjalcem in skupinam oz. pravnim osebam za uspešno delo in pomembne dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru ali so s svojim delom pripomogli, da se mesto razvija kot prostor, ki je odprto za različne umetniške oblike in kulturne prakse.

Letos je komisija za podelitev priznanj v sestavi predsednika dr. Zorana Pevca, namestnika predsednika dr. Aleksandra Žižka in Nevenke Šivavec, Matjaža Brežnika in Nenada Firšta po temeljiti razpravi o vseh predlaganih kandidatih s soglasno odločitvijo sprejela sklep, da podeli dve priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih.

Maja Hodošček se prednostno ukvarja z videom, pri čemer se osredotoča na polje družbenega angažmaja, ki je namenjeno socialnim odnosom, zanimajo jo tudi špekulativni načini reprezentacije v odnosu do dokumentarnega. V Celju je svoje prakse sistematično uvajala v delo z mlajšimi in z njimi preizpraševala različne koncepte znanja ter ustvarjanja položajev, v katerih se oblikujejo različne skupnosti. Svoje delo je predstavila na osmih samostojnih razstavah in v več kot petdesetih skupinskih razstavah po Sloveniji, Evropi in v ZDA. Letos je bila med prejemniki Jakopičevega priznanja, najvišje nacionalne nagrade za vizualno umetnost.

Manca Ogorevc je igralka SLG Celje, ki jo je zadnji dve leti zaznamovala predvsem vloga v monodrami z naslovom Večni otrok. V njej se igralka spopade s težko nalogo, v kateri gre za monolog ženske, matere, ki rodi otroka z Downovim sindromom. Monodrama se ukvarja s kompleksnim psihološkim stanjem – grozo ob spoznanju, da je mati rodila otroka z omenjenim sindromom, nemožnostjo sprejemanja tega, ki pa se počasi vendarle sprevrže v sprejemanje te situacije. To spremlja občutek krivde, nemoč, jeza in obup. Gre za stanja, ki zahtevajo izredno igralsko koncentracijo in pomenijo izziv za vsakega igralca. Da ji je to uspelo s polno mero, dokazujejo tudi nagrada za glavno žensko vlogo na mednarodnem božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu v Rusiji in povabili na mednarodni gledališki festival v Jekaterinburg (Rusija) in na United Solo v New Yorku (ZDA).Glede samega ustvarjanja v tej po njenem »novi« realnosti, meni da oni pravzaprav niso nehali ustvarjati, samo nimajo takojšnjega odgovora, reakcijo na njihovo vloženo delo. Vendar ustvarjalnost bo zablestela tisti trenutek ko bo nastopil čas,  čas  ki bo soočenja ustvarjanja in pričakovanj. To si srčno želijo,  da bi le bilo  čim prej.

V vlogi govornika in podeljevalca je bil predsednik komisije za priznanja Celjske zvezde ter podpredsednik Društva slovenskih pisateljev dr. Zoran Pevec. Pevec meni da bi bil čas da se ta pomembna in prestižna nagrada  za celjski prostor poleg plemenitosti in zadoščenja za opravljeno uspešno ter profesionalno delo v našem, slovenskem in tudi  širšem prostoru,  prinese tudi kakšno  obliko finančnega zadoščenja. 

Bojan Šrot, župan MO Celje, ki je bil na prireditvi in podelitvi, ki je letos drugačna zaradi vsega znanega v skoraj letu dni,ki je življenje naredilo drugačno  ali v določenih delih, segmentih ustvarjanja celo  povsem postavilo na glavo in onemogočilo, tako kot je kultura in v njej kulturniki in kulturno umetniški ustvarjalci, meni da  celjska mestna občina pomagala in bo po svojih močeh še naprej pomagala da kulturniki in kultura preživijo in tudi ponovno zaživijo. Ne glede na okoliščine mora živeti, ustvarjati in puščati svoj pečat v času ki ga živimo. 

 

Celjskim kulturnikom to zagotovo uspeva.  V to že dolgo  nihče niti ne dvomi!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura