KulturaPolitikaSlovenijazgodovina

Na slovesnosti v Vrhpolju obudili spomin na pogumne civiliste, vojake in policijo

Ob 30. obletnici samostojne države Slovenije je 26. junija 2021 slovesnost organiziralo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve v Občini Vipava, Vrhpolje. Na področju Vipavske doline so se namreč pred tremi desetletji na današnji dan začeli premiki bojnih vozil, postavljanje barikad in uspešno ustavljanje prodora oklepnikov s strani civilistov.

Dvig zastave na slovesnosti v Vrhpolju. | Avtor UKOM

Slovesnost se je začela z mašo za domovino pri Cerkvi Svetega Primoža in  Felicijana v Vrhpolju, ki jo je daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Na slovesnosti je bil tudi dvig slovenske zastave, nastopili so praporščaki Združenja VSO ZVVS, policijski veterani, gasilci PGD Vrhpolje, učenci OŠ Drago Bajc – Podružnična šola Vrhpolje, Mešani pevski zbor Vrhpolje, Pihalni orkester Vrhpolje in vokalistka Lejla Irgl.

Predsednik vlade v pogovoru z vojnim veteranom iz Vrhpolja.

Udeležence je ob tej priložnosti pozdravil župan Občine Vipava Goran Kodelja. Poleg Janeza Janše, predsednika Vlade RS in župana občine Vipava, se je slovesnosti udeležil tudi Martin Groznik, udeleženec osamosvojitvenih dogodkov “Dan prej”, pripadnik proti diverzantskega voda.
Predsednik vlade JJ je na slovesnosti obudil spomin na pogumne civiliste, vojake in policijo, ki se niso ustrašili močnejšega od sebe.

Predsednik vlade z domačini iz Vrhpolja. | Avtor UKOM

“Ko sem prišel sem v Vrhpolje sem videl zelo veliko slovensko zastavo. Čestitke! V njenih barvah se lahko vsi prepoznamo. Naši simboli si zaslužijo spoštovanje vseh. Za ta grb in zastavo so ljudje pred 30-imi leti umirali.”

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura