Vir: Nova24tv.si
PolitikaSlovenijaV fokusuVeč

MOJCA VOČKO: PRECEDENČNA SODBA USTAVNEGA SODIŠČA RS RAZSULA MONTIRANI KAZENSKI SODNI PROCES ZOPER NOVINARKO IN VSE NJEGOVE SODNE ODLOČBE

8. februar 2021, Prešernov dan, ki ga ne pozabiš do smrti – če si Mojca Vočko.

Dan zatem … sem ob 9.46 namreč prejela stavek, ob katerem mi je zastal dih: Danes je prisla odlocitev US, da se vse sodbe razveljavijo. Lp 

Asketsko zaporedje desetih besed, kot bi general svojim marincem oznanil: “Victory!”   

Ko ti tak massage pošlje Blaž, je tudi tvojim kostem in notranjim organom v hipu jasno: da si zmagal. Nad sodnim kriminalom.

Ta tvit je bil prva poteza sreče, potem ko sem odločbo Ustavnega sodišča RS z dne 7. 1. 2021 prebrala, skupaj z obema ločenima mnenjema, in se med njunim vračanjem iz Dubrovnika slišala s svojima odvetniškima soborcema, ki sta spisala in zame vložila triumfalno ustavno pritožbo v inkvizicijskem sodnem procesu: z odvetnikom doc. dr. Blažem Kovačičem Mlinarjem in odvetnico Teo Mlinar Kovačič.

In, ja, odločitev so ustavni sodniki izglasovali enotno: s sedmimi glasovi ZA, glasovalo jih je osem. Dr. Špelca Mežnar predstavlja tisti en glas: NE!  

Da sta Blaž in Tea z mislijo že bila pri našem naslednjem (taktičnem) koraku, ne bom omenjala, niti tega, da so zmagovalni toni njunih glasov nepozabni.

Doc. dr. Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik; vir: Twitter

Ustavno sodišče RS je razsulo montirani kazenski sodni proces zoper mene, ki je leta 2012 famozna krila dobil na Okrajnem sodišču v Ljubljani, razveljavilo vse njegove sodne odločbe in ugodilo naši ustavni pritožbi, vloženi 8. 6. 2017, torej pred tremi leti in osmimi meseci. Kalvarija se je do te prelomnice vlekla DEVET LET – več kot devet uničenih let mojega življenja, uničena uspešna novinarska kariera, katastrofalno huda mi povzročena škoda, okrušeno telesno zdravje. Nezaslišano za pravno državo EU, na papirju zavezano k zaščiti človekovih in ustavnih pravic.

Vir: Dosje

“Veseli naju, da je Ustavno sodišče RS sprejelo pomembno in precedenčno odločitev, ki bo v primerih, kjer sodišče angažira izvedenca psihiatrične oz. psihološke stroke, omogočilo učinkovito izvrševanje pravice do obrambe. Obramba bo poslej imela v kazenskih postopkih pravico preveriti rezultate testov, ki so jih izvedli sodni izvedenci, tudi s svojim izvedencem. Zaskrbljujoče pri tem pa je, da bodo obdolženci, ki so slabšega premoženjskega stanja, morali v vsakem primeru pokriti stroške svojega izvedenca, saj ZKP sploh ne predvideva povrnitve teh stroškov niti v primeru oprostilne oz. zavrnilne sodbe,” sta v svojem komentarju predmetne odločbe Ustavnega sodišča RS zapisala odvetnik doc. dr. Blaž Kovačič Mlinar, specialist za kazensko pravo, in odvetnica Tea Mlinar Kovačič, sicer dva od mojih treh odvetniških zagovornikov v tej sramotni kazenski epopeji. “Hkrati pa je omenjena odločitev pokazala, da naši klientki Mojci Vočko ni bila zagotovljena pravica do poštenega postopka niti na eni stopnji dosedanjega kazenskega postopka, kar je gotovo razlog za skrb. Upava, da bo v ponovljenem postopku sodišče to kršitev uspešno odpravilo.

“/…/ NAŠI KLIENTKI MOJCI VOČKO NI BILA ZAGOTOVLJENA PRAVICA DO POŠTENEGA POSTOPKA NITI NA ENI STOPNJI DOSEDANJEGA KAZENSKEGA POSTOPKA, KAR JE GOTOVO RAZLOG ZA SKRB.”

Odvetnica Tea Mlinar Kovačič, vir: https://kovacic-mlinar.si/odvetniki/tea-mlinar-kovacic-delovno-pravo-druzinsko-pravo-civilno-pravo/

Da, ta odločba Ustavnega sodišča RS, sprejeta 7. 1. 2021, je celo precedenčna, pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika Marka Šorlija pa retorično pomenljivo že v zgovornem (pod)naslovu: Sodni izvedenci – ‘rezervni angeli pravosodja’?”

Človeka nehote prešine, da je prekaljeni ustavni sodnik Marko Šorli, nekoč podpredsednik Vrhovnega sodišča RS, ki mu poštenost in sodna pravica očitno nista tuji, uvidel v srčiko zla: v nezakonita početja t. i. zločinskih psihiatričnih in psiholoških sodnih izvedencev ter v kriminalno sodno operiranje z njimi za mastne honorarje v zavržnem nezakonitem lovu za zakoličenim nezakonitim ciljem, kar je eden od sramotnih tabujev Slovenije?! (Nedotakljiv kriminal.)

Ustavni sodnik Marko Šorli; vir: https://www.us-rs.si/sodnik/marko-sorli/

Da, kršitve kar osmih členov ustave RS ali zlorabe osmih mojih ustavnih pravic v kazenskem sodnem postopku je utemeljeno izkazovala ta naša ustavna pritožba na jedrnatih 17 straneh. Ko jo (pre)bereš, zazebe v kosteh … ob razgaljeno-dokazanem sodnem kriminalu sredi Republike Slovenije, ki uradno prisega na “vladavino prava”!

Pa vendar, hm, Ustavno sodišče RS je ocenilo, da je že prva od teh izkazano-dokazanih kršitev/zlorab tako huda in hudo nezakonita, da se že na tej eni sami sesuje celotna montirana kazenska inkvizicija zoper mene – zato drugih kršitev in zlorab zakona, mojih človekovih in ustavnih pravic, ki jih je dokazovala naša ustavna pritožba, niti preizkušalo ni.

Prof. Dr. Dr. Klemen Jaklič, prof. dr. Katja Šugman Stubbs, Marko Šorli kot predsednik senata – ti trije ustavni sodniki so 24. 4. 2019 s sklepom v obravnavo sprejeli to našo ustavno pritožbo, vloženo 8. 6. 2017. Le najgloblje se jim lahko zahvalim za to pošteno in strokovno odločitev.

Blaž in Tea ob tem vsakič poudarita, da so našo ustavno pritožbo v obravnavo sprejeli med tisočimi – ki pa jih niso. Nesprejetih je celo morje, a to je še ena pereča problematika …

Ustavni sodnik prof. dr. dr. Klemen Jaklič; vir: https://www.us-rs.si/sodnik/ddr-klemen-jaklic/

Ustavna sodnica prof. dr. Katja Šugman Stubbs; vir: https://www.us-rs.si/sodnik/prof-dr-katja-sugman-stubbs/

Vir: Dosje

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika