Vir: Avaza.ba
Črna kronikaSvet

Mjanmar: 100 protestnikov je bilo ubitih med protesti proti puču

Najmanj 100 protestnikov je bilo ubitih med vojaškimi intervencijami na včerajšnjih protestih v Mjanmaru, poročajo lokalni mediji, poroča Anadolu Agency (AA).

Delegacija Evropske unije v Mjanmaru je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da si bomo 76. obletnico dneva oboroženih sil, ki smo jo včeraj praznovali v Mjanmaru, zapomnili kot “dan terorja in sramote”.

“Umor neoboroženih civilistov, vključno z otroki, je dejanje brez obrambe” – je dejala delegacija Evropske unije v Mjanmaru.

Ameriški veleposlanik Thomas Wajda je dejal, da “so varnostne sile ubile neoborožene civiliste” in dejal, da prebivalci Mjanmara ne želijo živeti pod vojaško vlado.

Mjanmarska vojska je 1. februarja letos izvedla državni udar in prevzela oblast v državi pod pretvezo, da so bile novembrske volitve nepravilne.

Vojska je razglasila enoletno izredno stanje in aretirala vladne voditelje, vključno z vodjo Mjanmara Aung San Suu Kyi. Množični protesti proti vojaškemu puču so se začeli 6. februarja. Med protesti je bilo v nasilnih vojaških intervencijah ubitih več sto ljudi in več kot tisoč.

Združeni narodi, Evropska unija in številne države, kot so Turčija, ZDA, Kanada in Velika Britanija, so ostro obsodile vojaški udar v Mjanmaru.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč