LokalnoSlovenija

Minister v Ilirski Bistrici o reševanju problematike nezakonitih migracij

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes obiskal Ilirsko Bistrico, kjer se je sestal z županom Emilom Rojcem. Osrednja tema pogovora so bile nezakonite migracije na tem območju.

Kot je v izjavi za javnost povedal minister, je ministrstvo spomladi predlagalo, da se v čim večji meri priskoči na pomoč občinam ob meji s Hrvaško pri odpravljanju posledic zaradi nezakonitih prehodov mejeVlada je nato julija s sklepom zagotovila 2,8 milijona evrov za 32 občin na zunanji schengenski meji. »Danes smo z veseljem ugotovili, da so občine ta sredstva zelo koristno, pametno in predvsem pravočasno porabile.« Pogovarjali so se tudi o možnosti takega sofinanciranja v prihodnjih letih: »Sam sem prepričan, da je to mogoče, in bom naredil vse, da bo to tudi postala praksa, vsaj do takrat, dokler je število ilegalnih migrantov tako veliko,« je dejal minister Hojs.

Druga tema je bilo soočanje z nezakonitimi migracijami, potem ko aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi v državnem zboru ni dobila zadostne podpore. Minister je predstavil dve možnosti, kako zagotoviti dodatne sile na državni meji: »Ena možnost je sprememba Zakona o nadzoru državne meje. Poleg policije želim na mejo postaviti tudi druge državne organe. Tako kot drugje po Evropi je možno sodelovanje Finančne uprave RS, inšpekcij …«

Vir:gov.si

Druga možnost je sodelovanje s policijami sosednjih držav: »Intenzivno se pogovarjamo z Italijo in Madžarsko, ali bi bili pripravljeni svoje policijske sile napotiti in nam pomagati.« Ta možnost bi prišla v poštev spomladi, saj pozimi ne pričakujemo povečanja nezakonitih prehodov meje. Poudaril pa je, da ne razmišljamo o Frontexu na naših mejah: »Frontex bi po moji oceni moral priti na Hrvaško, ki relativno slabo varuje svojo mejo s Srbijo ter z Bosno in Hercegovino.« Slovenska vojska policiji na meji trenutno pomaga s približno 150 do 200 pripadniki.

Vir: gov.si

Minister Hojs je nato obiskal še Policijsko postajo Postojna in se srečal s tamkajšnjimi policisti.

Povzeto po: gov.si

Avtor: L.S.

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap