KulturaLokalnoPolitika

Maribor gre naprej:«Ministrstvo za kulturo z polovičnim sofinanciranjem za mariborske kulturne potrebe nakazuje smer delovanja v prid vseh ki želijo ohraniti kulturni način življenja«.

Izgradnja Centra Rotovž bo stala 25 milijonov evrov, polovico bo sofinanciralo ministrstvo za kulturo, začetek gradnje še letos!

Direktorica knjižnice Dragica Turjak je izrazila veselje, da so končno dočakali dan, ko dolgoletne obljube o rešitvi njihovih prostorskih težav postajajo resničnost.

Selitev na nadomestno lokacijo bo zelo zahtevna, saj bo treba preseliti okoli 160.000 knjig. “To se meri v desetinah ton. Treba bo tudi razstaviti, prepeljati in nato na novi lokaciji sestaviti okoli štiri kilometre polic. To ne bo lahko, a smo vseeno izjemno veseli, ker to pomeni, da se obetajo res svetlejši časi za nas,” je povedala za STA.

Ker bo osrednja knjižnica za odrasle na dosedanji lokaciji odprta le še prihodnji teden, si bralci že delajo zalogo. “V zadnjih dneh beležimo povečan obisk. Zadnji dan, ko bo tu še možno dobiti knjige, je 16. oktober,” opozarja direktorica.

Na nadomestni lokaciji, v prvem nadstropju trgovskega centra City, bodo vrata predvidoma odprli 20. decembra.

Pionirska knjižnica, ki ponuja knjige za otroke in mladino, ostaja na Rotovškem trgu, saj njena stavba ni predvidena za rušenje.

Vlada RS skrbi za kulturno-družbene potrebe Mariborčanov v praksi-in prav je tako

Po pridobitvi pravnomočnega dovoljenja za gradnjo Centra Rotovž in potrditvi polovičnega sofinanciranja projekta s strani ministrstva za kulturo je mariborska občina sredi septembra objavila javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del. Ponudbe zbira do 18. oktobra.

Z gradbenimi deli bodo po napovedih začeli v zimskih mesecih, takoj po uspešnem zaključku javnega razpisa, in sicer najprej z rušenjem objekta, čemur bo sledila gradnja novega. Razpis velja tako za rušenje kot za gradnjo objekta.

Izgradnja Centra Rotovž je ocenjena na 25 milijonov evrov in velja za enega največjih infrastrukturnih projektov v Mariboru v zadnjih letih. Z njim želi občina rešiti prostorsko stisko osrednje enote Mariborske knjižnice, obenem pa pridobiti mestno galerijo in kino. Projekt temelji na arhitekturni rešitvi ateljeja Medprostor, ki je bila izbrana na natečaju leta 2009.

Po projektni dokumentaciji je predvideno, da bo gradnja Centra Rotovž trajala dve leti in pol. Tako Dragica Turjak računa, da se bo knjižnica lahko čez tri leta vrnila na Rotovški trg.

Še preden se bo zasadila prva lopata za novi Center Rotovž, velja spomniti, da sta  se posebej zavzela za realizacijo tega pomembnega  projekta dva resnična predstavnika Mariborčanov in Štajercev, poslanca Dejan Kaloh in Franc Breznik. Ministrstvo za kulturo  pa ocenilo težo in pomen ter določila prioriteto projekta. Poklopi se lahko samo če so pravi ljudje na pravem mestu. 

V tem primeru je to v resnici tako!

Vane T. Costa

Vir : Politikis

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura