PolitikaSlovenija

Kučanova intimna opcija je še vedno Jugoslavija?

Milan Kučan, nikoli upokojeni komunist, ki se še vedno vpleta v slovensko politiko in edini ki prejema bonificirano pokojnino, še vedno rad sanjari o Jugoslaviji.

Za Kučana razpada Jugoslavije še ni?

Besede: “Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo,” bi morale pomeniti dokončen razpad Jugoslavije in komunizma, kar pa ni bila nikoli intimna želja še danes delujočih komunističnih frakcij skritih v levih strankah. Obrabljenih parola, da Slovenija ni njegova intimna opcija, je v glavi modrookega obrabljenega strička iz Murgel še vedno prisotna.

Kot je Domen Mezeg zapisal za Časnik, je Kučan za srbski Nedeljnik dejal: “Če bi Jugoslavija preživela, bi bila danes dejavnik v Evropi.” Iz povedi veje občudovanje veličine nečesa, kar je že minilo in kar za Kučana nedvomno še vedno predstavlja vir ponosa. Navsezadnje bi lahko takšno razmišljanje podkrepili z eno njegovih izjav izpred desetletij: “Drugič te, da slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega – je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana.” Kot kaže, Kučan še vedno hrepeni po jugoslovanski veličini, ki so mu jo tako nesrečno ukradle zgodovinske okoliščine in tisti, čisto ta pravi osamosvojitelji. 

Razpad Jugoslavije je bila za Kučana boleča ločitev proti njegovi volji in tega še trideset let po usodnem dogodku ni prebolel.  Škoda zanj, za nas pa, da smo imeli v tedanjem političnem vodstvu nekoga, ki si tega sploh ni želel, ampak je zgolj taktično dopustil, da se operetna osamosvojitev izpelje, v upanju, da vse skupaj zaide v slepo ulico in da se osamosvojitelji z glavo nabijejo v beton.

Milan Kučan: “Po tridesetih letih je v marsičem ta država takšna, kot je bila takrat Jugoslavija: glede svobode govora, glede dopuščanja različnih mnenj, glede varovanja človekovih pravic, spoštovanja dostojanstva človeka …”

Ostareli in vse bolj betežni starček z Murgel pa še vedno (čeprav bo star že 80 let) vpleta nos, tam kamor ni potrebno. Torej v slovensko politiko. Takim, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija ne bodo nikoli izpustili iz svoje glave misli o Jugoslaviji. Takrat jim je bilo očitno preveč lepo!

PM

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika