Vir: Avaz.ba
SvetV fokusu

[Konflikt v senci] Iran je Izrael obtožil sabotaže, obljubili so maščevanje !!

Iran je v ponedeljek Izraelu obtožil sabotaže podzemne jedrske elektrarne Natanz, v kateri so bile poškodovane centrifuge, ki jih uporablja za obogatitev urana, in opozoril, da se bo maščeval za napad.

Izjava tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Saeeda Khatibzadeha predstavlja prvo uradno obtožnico, vloženo proti Izraelu zaradi nedeljskega incidenta, v katerem je bilo prekinjeno napajanje celotne elektrarne.

Izrael ni neposredno prevzel odgovornosti za napad. Sum pa je takoj padel na judovsko državo, katere mediji so skoraj soglasno poročali o uničujočem kibernetskem napadu, ki je povzročil prekinitev oskrbe z električno energijo.

Če se ugotovi, da je Izrael odgovoren za sabotažo, bi to še povečalo napetosti med državama, ki sta že vpleteni v konflikt v senci na Bližnjem vzhodu. 

Podrobnosti o dogajanju v nedeljo zgodaj zjutraj v jedrski elektrarni so še vedno redke. Incident so prvotno opisali kot izpad električne energije zaradi okvare električnega omrežja, ki oskrbuje njegove nadzemne delavnice in podzemne hale za obogatitev urana.

“Odgovor je maščevanje Izraelu. Izrael bo odgovor dobil po svoje”, je dejal Khatibzadeh. Svoje trditve ni dodatno pojasnil.

Khatibzadeh je priznal, da so bile v napadu poškodovane centrifuge IR-1, prva generacija iranskih strojev za obogatitev urana. Vendar tega ni dodatno pojasnil. Državna televizija po sabotaži še ni predvajala posnetkov obrata.

Iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif je opozoril, da bo Natanz obnovljen s še bolj naprednimi stroji, kar bi lahko ogrozilo tekoče pogovore na Dunaju s svetovnimi silami o reševanju iranskega jedrskega dogovora.

Avtor: L.S.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet