foto MO Celje
PolitikaSlovenija

[Komentar] DeSUS in njegova centrifuga spet navrglo novo-staro osebo na površje, Brigito Čokl

Zadnjega marca na Svetu  stranke DeSUS je odstopil Anton Balažek  kot začasni vodja. Svet stranke je od  konca takratne seje za vodenje DeSUS do volilnega kongresa izvolil podpredsednico stranke Brigito Čokl.

Sam Balažek je vodenje stranke prevzel po tem, ko je Karl Erjavec 10. marca odstopil z mesta predsednika stranke, ko je zaključil in začutil, da je konec z njim v vlogi predsednika stranke, ki bi mu naj pomagala da se kot alternativa  (ena od njih) dokoplje do premierskega položaja. Sramoto, ki si jo je sam pridelal ga je pripravila do tega da gre, še prej kot sicer. Balažek  bo vnovič opravljal funkcijo podpredsednika DeSUS, Čoklova pa je odslej začasna zastopnica, z pooblastili, da lahko izvršuje naloge predsednika stranke do kongresa. 

Ob tem menijo, da DeSUS ostaja sredinska stranka z zmerno opozicijsko držo in se zavzema za varovanje pravne in socialne države, so zapisali v stranki pretekli teden po seji izvršnega odbora. Lepo in prav. Če bi le bilo to. 

Do sedaj je imela v več primerih bolj subverzivno in rušilno vlogo. Kot je znano je za DeSUS-om razburljivo obdobje. Po odmevnem odhodu Aleksandre Pivec z mesta predsednice, se je na čelo stranke še bolj odmevno in presenetljivo vrnil Karl Erjavec. Tukaj je odigrala vlogo »tete« iz ozadja,  v času rušenja Aleksandre Pivec, ko se je z Karlom Erjavcem,  takrat  kot očiten in »zaželen« povratnik, dobila v celjskem Faraonu, nizko kategoriziranem  hotelu znan po tem da se tam zbirajo »prosluli« hazarderji. In res mu je načrtovan hazard več kot očitno uspel. Vlogo »špilferderberce«,  osebe ki razdira in komplicira ji je več kot očitno  pisan na kožo. Na več nivojih. Prvič ji je zelo hitro uspelo v UKC Ljubljana ko je v treh mesecih se je potuhnilo nekaj odprtih  in problematičnih zadev ali enostavneje povedano »afer«. 

V celjskem mestnem svetu ima vprašanja in pomisleke v zvezi z vsemi zadevami, vendar pa predlogov ali ponujenih rešitev od nikoder. Na podlagi samo njenih dognanj obtožuje določene mestne strukture korupcije in nepotizma. Za takšne stvari je izgubila tožbo in se je morala poleg  stroškov procesa  se še opravičiti v mikrofon mestnega sveta. Seja brez njene prisotnosti in javljanju za vsako ceno ne sme potekati. Ob priliki   mi je ena od mlajših svetnic v Mestnem svetu  prišepnila (prisoten sem bil kot poročevalec) »danes pa Čoklova ima števec  na podplatih in štoparico za obvezno uporabo obvezne minutaže«. V glavnem brez haska.  Eni ji pravijo da je glasna. Najbolj ji uspeva od znotraj nažirati stranko. Za to je tudi sledila nagrada, kot bi temu rekli v angleškem političnem sistemu »brca navzgor«. 

Če je to cena do popolnega sesutja, ki jo morajo prenašati člani njihove stranke , je zelo visoka cena. Žal  naslednja nagrada bo razpad stranke in odhod v pozabo.  »Arhitekti« na levem polu političnega spektra kot kaže imajo »biznis« kdo in kaj bo v letošnjem letu »zablestel« na  političnem »zvezdnem« nebu, lahko samo ugibamo.  Ugasnjena  pa bo zagotovo ta, ki bi jo naj vodila Brigita Čokl, do »samoukinitvenega«  kongresa v juniju.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika