IntervjuPolitikaSlovenija

Karl Erjavec, politični maček z devetimi življenji, ali pragmatik ki brez luksuza vladanja ne more živeti!

Nekateri menijo da zapletenih razmerah ponovno prevzema DeSUS, ali bo zapletel vse okrog sebe bomo videli. Del zapletov je on sam, tudi v času ko ga ni bilo zraven. Politično gverilo obvlada, posebej če pogledamo okrog njega s kom se druži.

 Karl Erjavec, ki se je po porazu proti Aleksandri Pivec na januarskem kongresu umaknil iz javnega življenja, uresničuje sloves neuničljivega in »preka(h)ljenega politika. Preseda se iz kahlo na kahlo( beri iz stolčka na stolček, odvisno kako veliko politično zadnjo plat ima pripravljeno.    Svetovljansko pogrkavanje ga ne reši, pomaga mu tudi ne. Posebej če vemo da je več časa svoje zunanje politične naklonjenosti je namenil vzhodnim »slovanskim« prabratom.  V vrh DeSUS se vrača v zapletenih političnih okoliščinah, ko bo moral najti recept, kako stranko tudi po prihodnjih volitvah obdržati med ključnimi političnimi igralci. Ali mu bo to uspelo, bomo videli. Videli bomo  kako bo vozil, pa ne Porsche-ja, ampak v razmerah, ki znajo biti tudi za njega spolzka. 

Kot se da slišati, ugiba se o tem ali predvsem  o tem, ali bo Erjavec stranko odpeljal iz Janševe koalicije. Če bo DeSUS v vladi ostala, bo znova zasedel ministrski položaj in podpredsedniško mesto v vladi. Če bo iz vlade izstopila, bi se bržkone pridružila koaliciji KUL pri poskusu oblikovanja nove vlade, kjer pa se Erjavca omenja celo za možnega mandatarja. Ne bo pa hitel. Ta se bo malo z »matematiko » ukvarjal. Če ostane v vlado in se celo utrdi z ministrskim položajem, bo zelo hitro bo menjal ploščo in bo več prask na prejšnjo da se ne slišijo misli ali pomisleki o sedanji v kateri bo pogojno sedel. Karel je dejansko neideološki ideolog neideološke stranke. V takšnem primeru je tukaj jasen samo račun, pardon, hočem reči izračun, koliko Karel DeSUS de Erjavec stane. Stane po stroškovniku veliko. Stane služben avto najvišjega razreda(blinda)dva službena voznika, obvezno varovanje in globoki naklon ob vstopu v avto ali iz njega(to se mora dogajati ežednevno, vsak dan)ali vsak dan, pa še metlica za prhljaj v pisarni. Konkreten račun, zneskovno,  je lahko velik, politično na glede na operativnost in to kar mora vlada v resnici narediti pa niti ni tako velika. Karel kljub liberalnem  šolanju v Belgiji, matematiko obvlada. In on to ve da če hoče vse to imeti, bo svoje  učinkovito »vladanje« začel takoj. KUL mi ne bo mogla, morala, zmogla in  ne znala privoščiti vse in tako hitro kot on potrebuje. Četudi bi bila ta KUL koalicija neka »realnost« bo sadove vladanja »užil« najprej šel če z pol leta. Takrat  pa je vse možno. Možno in ugodno  bo zanj,  sedeti v vladi in načrtovati. Tudi predčasne volitve, če jih bo hotel. 

Ali je  novo upanje v starem pakiranju, ali bo pogrebnik ali luksuza potrebnik, pa bomo ugotovili  zelo kmalu.

Avtor: Vane T. Costa

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap