Objava odločitve o volitvah DZ: 24 april, razpis februarja foto STA
PolitikaSlovenija

Jasno in glasno: “Znana uradna odločitev o volitvah za Državni zbor. 24. april 2021, razpis zanj februarja”

Predsednik republike Borut Pahor se je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin odločil, da bo februarja prihodnje leto podpisal akt o razpisu rednih volitev v državni zbor, v katerem bo kot dan glasovanja določil prvi možen datum, 24. april, so sporočili iz urada predsednika. Polno penastih ust bo danes zaprtih in obrisanih. Do prvega penjenja bolj pro-forme. Ker se za »kontraše in penaste« spodobi.

Kot se navaja v Zakonu, ta  določa, da se redne volitve razpišejo najprej 135 dni in najkasneje 75 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

Zanje so sicer bile »kao« predčasne pa nekaj tednov pred rednimi. Sicer kot je povedal,   mu torej zakon omogoča, da volitve razpiše na nedeljo med 24. aprilom in 5. junijem.

Prvi možni datum,  bi naj   določil zato ker ne bo prekinitev v štetju dni zaradi morebitnih praznikov, če bi bile volitve v maju.

Sam Državni zbor lepo  pripravi in nastavi svojo  učinkovito časovnico in predvidi svoje obveznosti in način dela, upa pa, da je z zgodnjo odločitvijo pripomogel tudi vladi, da bo lažje načrtovala delo. Tudi javnost ali vsaj večji del te javnosti si želi redne volitve razen tistih, ki imajo svoj modus operandi v načinu nasprotovanja vsemu,  vsakomur  in v vsem.  Za njih pa je »pena« pripravljena in se lahko penijo, pa še po ugodni ceni jo lahko dobijo..

Barvni odtenki so in bodo. Vsak ki bo del tega spektra bo vesel, prevladujoči prav tako slika iz leta 2018. 

Kot je še dejal, je velika večina vodij poslanskih skupin njegovo odločitev sprejela z razumevanjem. Odlok o razpisu bo torej podpisan  sredi februarja, ko bodo v odloku določeni tudi natančni roki glede volilnih opravil. Naenkrat so vsi zadovoljni in kul  razen polovica KUL-a ki nikoli ni kul ampak kontra.

Zanimivo, opozicija je bila vseskozi za predčasne volitve, sedaj so pa vsi za redne. Pa ne da si želijo stolčke ohraniti do konca? Sicer bodo tu pa tam puščale in spuščale podrepne  »politične» muhe, da ostanejo v kondiciji in to je vse.

Kakšne karakterne »zadnjice« ali komoditete vajeni hitro bodo izračunali kaj je dobro za jih. Pa tudi za morebitne  ki ne bodo uspeli zamenjati politične »strehe«(beri stranke), bodo zaključili z nekim spodobnim nadomestilom do konca   prihodnjega leta.

Toliko o borbenosti in zagretosti. Pa še dovolj časa imajo da se skregajo med seboj.  Vsekakor je nejasnost bolj jasna kar ne pomeni da bo manj zanimiva. Malo bodo še potelovadi in se pripravili na 30 dnevni tek  za glasovi…

Vane T. Costa

Foto. DVK in STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika