Vir: SDS.si
PolitikaSlovenija

Janez Janša: Slovenska demokratska stranka je politična sila slovenske osamosvojitve

Slovenska demokratska stranka je politična sila slovenske osamosvojitve. Je politična sila sedanjosti. In je politična moč slovenske prihodnosti, ker se zaveda, da je naše največje bogastvo svoboden, omikan in ustvarjalen slovenski človek. Brez delitve na naše in vaše, na prvo in drugorazredne.

Da je naš največji razvojni potencial naše znanje in naša zavest, da so obzorja vedno širša, kot jih vidimo danes. Da se prihodnost še ni zgodila in da smo vsi enako poklicani, da jo oblikujemo.

V nadaljevanju objavljamo govor predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, ki ga je imel na današnji virtualni slavnostni akademiji ob 32. obletnici delovanja stranke.

Spoštovani in dragi članice in člani Slovenske demokratske stranke!

Slovenska in demokratska. Stranka. Iz upanja Slovenske pomladi se je rodila. Zrasla je iz trpljenja in poguma dr. Jožeta Pučnika in Franceta Tomšiča ter tisočerih slovenskih domoljubov in demokratov. Vseh, ki so tudi skozi svinčena leta, doma, v zamejstvu in po svetu ohranili zdravo kmečko pamet in z njo vero v možnost demokratične in samostojne Slovenije.

Klila je na protestih Roške in Kongresnega trga, na pisateljskih večerih in v molitvah po slovenskih cerkvah v času procesa proti četverici. Zlivala se je v dve osrednji stranki kasneje nastalega Demosa, v Slovensko demokratično zvezo in Socialdemokratsko zvezo Slovenije. Pomladna, demokratična, slovenska osamosvojitvena energija.

Demos je tvegal in tvegali so ljudje iz vodstev Slovenske demokratične zveze, Slovenske ljudske stranke, Socialdemokratske zveze Slovenije, Slovenskih krščanskih demokratov, Liberalne stranke in Zelenih Slovenije. Tveganje ob pravem času, pogum in razum so omogočili oblikovanje velike enotnosti slovenskega naroda. Ta je kljub razklani politiki neomajno uresničil svojo plebiscitno odločitev, jo ubranil v vojni za Slovenijo in dosegel mednarodno priznanje.

Prišla so poletja, a tudi zmrzali, zime in viharji. Pomagala jim je naša naivnost in brezmejna dobronamernost. Tisti, ki jim naše sanje nikoli niso bile intimna opcija, so z vsemi sredstvi razdirali, blatili, medijsko morili, zlorabljali pravno državo, kradli volitve, mandate in dostojanstvo Slovencev. Rastel pa je tudi pogum. Najprej šibek, ki je komaj preživel volilno leto 1992, nato pa vse močnejši. Prvotna energija se je začela iz leta v leto ponovno zbirati in krepiti. Kljub vse bolj brezobzirni zimi je prerasla v osrednjo demokratično politično silo v Sloveniji.

Zrasla je v osrednjo politično, v stebrno moč slovenskega naroda. Kajti videli smo radosti in bolečino slovenskega naroda in narod je videl nas. Nikoli se ni izneverila prvotnim načelom, nikoli ni poteptala lastnega programa in načel parlamentarne demokracije. Nikoli ni zavračala sodelovanja, dosledno je branila ustavne vrednote samostojne Slovenije. Ustvarjala je pogoje za blaženje robov slovenskega razkola in skušala povezovati tudi tiste, ki so izključevali. Ponujala je roko zaslepljenim od zgodovinskega sovraštva.

Ko je bila domovina v stiski, je njeno dobrobit postavljala pred lastne interese. Tako je bilo ob osamosvojitvi, tako je bilo ob finančni in gospodarski krizi in tako je bilo ob izbruhu epidemije korona virusa, ko so drugi pometali puške v koruzo.

Delovala je po načelu, kdor ni proti nam, ta je z nami. Ni gradila na zamerah, ampak na sodelovanju. Zato je danes velika, močna in up Slovenije za uresničitev plebiscitnih sanj. Sanj in hrepenenj po Cankarjevem raju pod Triglavom. Po Prešernovi edinosti, sreči in spravi. Po domovini, ki bo mati vsem svojim otrokom. Po domu, miru in pravičnosti. Po času, ko se bomo kljub razlikam vsi prepoznavali v barvah slovenske zastave in verzih ustavne Zdravljice. Po času, ko bomo sposobni bolj enotno brati znamenja prihodnosti in se nanjo pravočasno pripraviti.

Slovenska demokratska stranka je politična sila slovenske osamosvojitve. Je politična sila sedanjosti. In je politična moč slovenske prihodnosti, ker se zaveda, da je naše največje bogastvo svoboden, omikan in ustvarjalen slovenski človek. Brez delitve na naše in vaše, na prvo in drugorazredne. Da je naš največji razvojni potencial naše znanje in naša zavest, da so obzorja vedno širša, kot jih vidimo danes. Da se prihodnost še ni zgodila in da smo vsi enako poklicani, da jo oblikujemo.

Iskrene čestitke in velika HVALA ob 32. obletnici SDS vsem, ki ste bili poleg od rojstva dalje. Hvala vsem deset tisočem članom in podpornikom ter vsem sto tisočem, ki na volitvah obkrožite barve sonca in modrega neba.

Prihaja zrela doba, čas odločilnih naporov in boja za dobro prihodnost Slovenije. Ni popuščanja. Naj živi naša velika družina, slovenska in demokratska. In Bog živi Slovenijo.

Vir: SDS.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika