Januarska eksplozija plina na avtobusni postaji v Celju. Foto PU Celje
Črna kronikaNotranje zadeve

Epilog: Zaradi povzročitve eksplozije na avtobusni postaji v Celju kazensko ovadili fizično in pravno osebo

Kot je znano  od prej, je 8.  januarja letos, okoli 12.30 ure, je na Avtobusni postaji v Celju prišlo do  eksplozije  v  kateri  so   bile  poškodovane  tri  osebe.  Ogled kraja eksplozije je opravila ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije PU Celje, udeležili sta se ga tudi preiskovalna sodnica in državna tožilka.

Z  ogledom  kraja,  zbiranjem  obvestil in pridobitvijo strokovnih mnenj je bilo  ugotovljeno,  da  je  do  eksplozije  in  požara  prišlo v pritličnih prostorih Avtobusne postaje Celje, natančneje v prostoru, kjer je nameščena elektro  omarica, kjer je zagorelo.  Vzrok za nastanek požara in eksplozije je  bilo  nenadzorovano  uhajanje  zemeljskega  plina  iz  jeklene  cevi  z nameščenim  elektromagnetnim  ventilom,  v  betonskem  jašku  med avtobusno postajo in Mariborsko cesto.

V  eksploziji  so bile lažje poškodovane tri osebe. Prav tako so bili močno poškodovani pritlični prostori stavbe.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja smo konec preteklega meseca kazensko ovadili  64-letnega moškega, ki je v podjetju, ki je pristojno za izvajanje dejavnosti  sistemskega  operaterja  distribucijskega  omrežja  zemeljskega plina, pristojen in odgovoren za dosledno izvajanje periodične sistematične kontrole  distribucijskega  omrežja zemeljskega plina v jašku, v neposredni bližini avtobusne postaje. 64-letnik je osumljen storitve kaznivega dejanja povzročitev  splošne nevarnosti, saj ni zagotovil obratovalne zanesljivosti delovanja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in plinovodnih naprav, s čimer je bila ogrožena splošna varnosti ljudi in premoženja ter okolja.

64-letnika  in  pravno  osebo  so  kazensko  ovadili  zaradi suma storitve kaznivega  dejanja  povzročitev  splošne  nevarnost  po prvem odstavku 314. člena Kazenskega zakonika -1.

Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do petih let.
Namesto odgovornosti in doslednosti, pa opuščanje določenih protokolov pripelje so nevarnosti kot je opisana. Pa v teh letih. Leta res niso garancija za vestno ravnanje. Ta primer kaže prav  na to .Na žalost.

Vane T. Costa

Vir:PUC

Foto:PUC

Mogoče vam bo všeč