vozilo v katerem je umrl ilegalni prebežnik(foto PUC)
Črna kronikačrna kronikaSlovenija

Epilog: Prijet voznik kombiniranega vozila, ki je povzročil prometno nesrečo s pobegom, v kateri je umrl ilegalni prebežnik

12. marca 2022 s celjske policijske uprave že poročali o tragični prometni nesreči,  ki se je nekaj čez polnoč zgodila na avtocesti izven naselja Tepanje. V prometni nesreči je ena oseba umrla, enajst oseb je bilo poškodovanih.

Prometno nesrečo je povzročil 24-letni voznik kombiniranega vozila, ki je vozilu nezakonito prevažal 12 prebežnikov. Voznik je med vožnjo v smeri proti Ljubljani, zapeljal čez odstavni pas na travnato površino ob desnem smernem vozišču in nato na kovinsko varnostno ograjo, po kateri je vozilo drselo dobrih 30 metrov, nato pa se je večkrat prevrnilo in po trku v žičnato ograjo obstalo pred brežino Dravinje.

24-letni voznik je po trčenju s kraja nesreče pobegnil, na kraju prometne nesreče pa v vozilu pustil 12 ilegalnih prebežnikov, ne da bi jim nudil potrebno pomoč. Eden od njih, njegova identiteta še ni potrjena, je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče, državljan Turčije se je v trčenju izredno hudo poškodoval, lažje pa je bilo poškodovanih šest državljanov Indije, trije državljani Turčije in državljan Afganistana. Poškodovane so z reševalnimi vozili odpeljali v bolnišnico. Ena oseba je zaradi hudih telesnih poškodb še vedno na zdravljenju, ostali pa so po opravljenih postopkih zaprosili za mednarodno zaščito in so bili nastanjeni v azilni dom.  Pri zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da so migranti, udeleženi v prometni nesreči, mejo med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo, peš ilegalno prestopili na območju Ljutomera, kjer so jih v tovorno vozilo sprejeli osumljeni in jih nameravali nezakonito preko ozemlja Slovenije prepeljati v Italijo.

foto: PUC

Po tragični prometni nesreči so seveda nemudoma začeli z intenzivnim zbiranjem obvestil in iskanjem voznika in sodelujočih. Celjski kriminalisti so na dan nesreče prostost odvzeli dvema državljanoma Kosova,  starima 18 in 21 let, stanujočima na območju Celja, ki sta osumljena  kaznivega dejanja
prepovedano prehajanje državne meje ali ozemlja, saj sta sodelovala pri
prevozu ilegalnih migrantov in sicer tako, da sta z osebnim vozilom
spremljala kombinirano vozilo s katerim je voznik prevažal  12 ilegalnih
migrantov. V nadaljevanju so prostost odvzeli še enemu državljanu Kosova,
tudi stanujočemu na območju Celja, staremu 21 let,  ki je prav tako sodeloval pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja.  Vse tri so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je odredil pripor.

Za pobeglega   24-letnega voznika kombiniranega vozila, sicer državljana
Severne Makedonije, stanujočega na območju  Celja so razpisali iskanje in
ga intenzivno iskali.  V petek so ga koprski policisti, med izvajanjem aktivnosti obravnavali na železniški postaji v Kopru. Ko so videli, da je zanj razpisan ukrep –  prijetje s privedbo, so  mu odvzeli prostost.
24-letnika,  osumljenega povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, zapustitve  poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči in prepovedanega
prehajanja državne meje ali ozemlja so  ga privedli k  preiskovalnemu sodniku,  ki mu je odredil pripor.

Za storjena kazniva dejanja jim grozi od 3 do 15 let zapora.

Ali se bo kdaj koli dalo konkretno stopiti na pot do te stopnje, da bi lahko rekli da smo kot družba naredili dovolj da se to ne dogaja ali se do te mere zmanjša, da se uvrstimo med uspešne države na področju zatiranja tovrstne kriminalitete.

Vir in foto: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč