sSmbolična slika (foto-arhiv)
Črna kronikaNotranje zadeveSlovenija

Drzne tatvine: »Premoženjska kazniva dejanja pod pretvezo. Trije izmed ujetih že večkrat obravnavani in ovadeni.«

Na šentjurskem in šmarskem območju so se predstavljali kot delavci elektro podjetij ali spraševali za bližnje obrtnike oziroma prosili za vodo in poskušali okrasti starejše občane

Prejšnji četrtek so policisti  zaradi suma storitve kaznivih dejanj velikih tatvin odvzeli prostost štirim moškim doma z območja Policijske uprave Novo mesto, ki so pod različnimi pretvezami vstopali v stanovanjske hiše na šentjurskem in šmarskem območju.  Vse štiri so kazensko ovadili, treh so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je odredil pripor.

V dopoldanskih urah so se  štirje osumljeni z osebnim vozilom znamke Audi, srebrne barve, ljubljanskih registrskih oznak, pripeljali do stanovanjske hiše  v Žegru, od koder jih je pregnal lastnik.

Nato so nadaljevali  in se pripeljali do stanovanjske hiše v Grobelcah in poskušali lastnico  na vsak način prepričati naj jim prinese vodo. Lastnica je poklicala moža in zagrozila, da bo poklicala policiste zato so se odpeljali.

Občanka iz Gorice pri Slivnici je  osumljene okoli 14. ure zalotila v stanovanjski hiši. Eden se ji je predstavil kot delavec elektro podjetja in ji dejal, da morajo pregledati hišo,  ostali trije pa so se medtem  že razkropili po hiši in iskali denar in druge vrednejše stvari.  Občanka jih je uspela pregnati, preden so uspeli karkoli ukrasti.

Četverica se je nato odpeljala proti Paridolu, kjer so vstopili v bivalni del stanovanjske hiše, medtem, ko sta bila lastnik in lastnica v kletnih prostorih. Ko je lastnica slišala ropot, je pred hišo opazila neznanca, nato pa so iz hiše prišli še ostali trije, ki so medtem prostore preiskali in ukradli gotovino ter se odpeljali. Lastnika sta  o tatvini denarja takoj obvestila policijo.

Iz Operativno komunikacijskega centra PU Celje so v pomoč šentjurskim policistom,  ki so koordinirali zadevo, saj so bili o pojavu neznancev na njihovem območju obveščeni od občanov,  napotili še razpoložljive patrulje policijskih postaj Šmarje pri Jelšah in patrulje Policijske postaje vodnikov službenih psov.

Policisti so vozilo opazili na relaciji  Paridol  – Voduce. Ko so osumljeni opazili policiste so se s pospešeno hitrostjo odpeljali proti Jelcam, kjer so trije pobegnili v bližnji gozd,  eden pa je ostal pri vozilu. Policisti so mu odvzeli prostost, prav kmalu pa so v gozdu izsledili še trojico pobeglih  in jim prav tako odvzeli prostost.

 

Trije osumljeni so bili v preteklosti  na območju Slovenije že večkrat obravnavani ter kazensko ovadeni in tudi  že obsojeni zaradi premoženjskih kaznivih dejanj ter nasilništva,  groženj,  napada na uradno osebo, povzročitve lažjih telesnih poškodb, povzročitve splošne nevarnosti in drugih kaznivih dejanj. Vsem trem je izvrševanje kaznivih dejanj edini vir  za preživetje in se po odsluženih kaznih znova vrnejo na stara pota.  Za žrtve premoženjskih kaznivih dejanj si običajno izberejo starejše ljudi, ki živijo na odmaknjenih območij izven naselij. Pri izvrševanju kaznivih dejanj so vsiljivi in drzni. V hiše običajno vstopajo pod pretvezami, da so predstavniki elektro podjetij in morajo preveriti stanje v hišah, v določenih primerih prosijo za vodo in se medtem, ko gre lastnik proč od vrat izmuznejo v hišne prostore, jih preiščejo in ukradejo denar in vrednejše predmete, pogosto pa se izgovarjajo, da so se izgubili pri iskanju bližnjih obrtnikov in  občane sprašujejo, kako priti do njih.

 

Vsem občanom, ki so  v zadnjem obdobju obveščali policiste o sumljivih neznancih se zahvaljujejo za obvestila. Vsem znova svetujejo,  da naj zaklepajo vrata, tudi kadar hišne prostore zapustijo za zelo kratek čas. Če bodo opazili neznana vozila in sumljive osebe naj nas o tem takoj obvestijo na telefonsko  številko 113. O neznancih in vozilih pa si naj skušajo zapomniti čim več podrobnosti.

Mnogokrat se zgodi da kadar ljudje  najmanj pričakujejo kakšno neprijetnost ali pripetljaj,  jih kaj takšnega doleti. Povečana pozornost mora biti stalno prisotna. In mnogokrat je pravzaprav  koristna.

Pazite na svoje premoženje in tudi zdravje!

Vir: puc&vtc

foto: slika je simbolična

 

Mogoče vam bo všeč