Vir: Avaz.ba
Svetzanimivo

Dostava z drononi korak bližje realnosti

Čeprav smo še leta oddaljeni od brezpilotnih letal, ki bodo nadomeščali poštarje in dostavne službe, se z vedno večjim napredkom v tehnologiji in bolj urejenimi predpisi približujemo dnevu, ko bodo brezpilotna dostavna letala postala resničnost, piše Cnet.

ZDA so uvedle nova pravila, ki bodo začela veljati čez več kot dve leti in bi morala nadalje urejati način uporabe brezpilotnih letal, veljala pa bodo tako za zasebne lastnike brezpilotnih letal, kot tudi za podjetja.

Nova pravila veljajo za vse brezpilotne zrakoplove, težje od 0,25 kg, še posebej zanimivo pa je, da bi morali po njihovem mnenju vsi brezpilotni letali svojo identifikacijsko oznako in lokacijo oddajati prek sistema Remote ID. Poleg tega bodo morale poleg brezpilotnih letal njihovo lokacijo predvajati tudi osebe, ki upravljajo brezpilotne zrakoplove, za upravljanje takšnih letal pa bodo seveda morale imeti posebno dovoljenje.

Vir: Avaz.ba

Poleg oddajanja lokacije in oznake, po kateri je treba prepoznati brezpilotne zrakoplove, morajo biti po novih pravilih vsi vrtljivi deli brezpilotnih zrakoplovov ali propelerjev zaščitni sloj, ki preprečuje, da bi ranili / rezali ljudi. Novi predpisi zdaj vključujejo pravila, povezana z nočnimi leti, vsi brezpilotni zrakoplovi pa bodo morali imeti luči za trčenje.

Steve Dickson, skrbnik Zvezne letalske uprave, pravi, da želijo z novimi pravili omogočiti še globlje vključevanje brezpilotnih zrakoplovov v zračni prostor in dodal, da smo zdaj še bližje dnevu, ko bodo pakete po ZDA dostavljali prek brezpilotnih letal.
Za delovanje brezpilotnih letalnikov v skladu s prihajajočimi pravili jih bodo morali lastniki nadgraditi z lokacijsko in identifikacijsko tehnologijo, medtem ko bodo morali vse nove brezpilotnike prodati z že uvedeno tehnologijo leto in pol pred uveljavitvijo predpisov. 
Avtor: L.S:

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet