Vir: Gov.si
PolitikaSlovenija

Dan ko je prvič zadišalo po slovenski vojski -17. december 1990

Pred natanko 30 leti je v Kočevski Reki potekal prvi postroj pripadnikov slovenskih oboroženih enot (brigada Moris), iz katere se je izoblikovala Specialna brigada MORiS in prva brigada Slovenske vojske.

Slovenskemu narodu in demokratično izvoljeni oblasti je bila prvič v zgodovini predstavljena lojalna Slovenska vojska, ki je s postrojem pokazala pripravljenost na obrambo osamosvojitvenih procesov Slovenije. En teden pred zgodovinskim plebiscitom je bilo Sloveniji, Jugoslaviji in celotnemu svetu dokazano, da se bo slovenska pot k samostojnosti zavarovala tudi po vojaški poti.

Vir: Gov.si

Obeležitev, na kateri sta bil  slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je potekala v nekoliko spremenjenjih in prilagojenih okoliščinah v Spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite v Kočevski Reki.

Premier,  Janez Janša je  o primerjavi tistih časov z današnjimi pa je dejal : “Kot kaže, bomo Slovenci na dan, ko so bili pred 30 leti razglašeni rezultati plebiscita o samostojnosti Slovenije, dobili prve pošiljke cepiva proti covidu-19.” Pa kljub temu  meni, da karkoli se bo zgodilo, je bistveno manj pomembno od tega, kar se je v Kočevski reki zgodilo pred 30 leti.

Predsednik prve slovenske vlade Alojz Peterle je dejal, da je Kočevska Reka eden od svetih krajev slovenske osamosvojitve. Opomnil je, da na ta dan pred tridesetimi leti ni zadišalo samo po slovenski vojski, temveč je zadišalo po samostojni Sloveniji.
Obletnica in njen obeležitev  sodita v okvir prizadevanj predsednika republike za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred tridesetimi leti, ki so utirali pot prvim demokratičnim volitvam in odločitvi o osamosvojitvi Slovenije. Današnja slovesnost je bila trinajsta v vrsti dosedanjih počastitev 30. obletnice teh prelomnih dogodkov in je potekala na razmeram prilagojen način.

Pomembno je da je ta dogodek, ki je enkraten in neponovljiv ostane tudi v spominu naslednjih generacij, tudi z našo pomočjo takšen kot je, in dodal bi še, neomadeževan. S tem bi pokazali veličino tudi tisti, ki niso zaznali to kar je opisal prvi predsednik Vlade Alojz Peterle

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika