Adolescenti na politični sceni -Foto Ich
LokalnoPolitikaSlovenijaŽivljenje

Celjska politična adolescenca:« Levica in njene začimbe v vsako juho. Očitnost da ne sodijo v nobeno ligo jih mori in ugonablja«.

Celjska občina  gre v pridobitev gradbenega dovoljenja za visečo brv. Zakaj njih ni zraven. Celo eden od njihovih svetnikov je arhitekt in »eminenca« na področju arhitekture.

Celjska občina je na Upravno enoto Celje podala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za turistično brv oziroma viseči most med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom, so za STA povedali na občini. O tem je poročal tudi časnik Delo. Celjski mestni svetnik Levice Matija Kovač pa opozarja na problematičnost gradnje takega mostu. Žal,  del tiska tudi v sozvočju z temi večnimi adolecsenti na  celjski politični sceni.

Kdaj bodo začeli gradnjo in koliko bo znašala vrednost naložbe, je za zdaj prezgodaj govoriti, pojasnjujejo na celjski občini. Po prvotnih ocenah naj bi celoten projekt stal okoli 3,3 milijona evrov, in sicer ureditev dostopnih poti okoli milijon evrov, gradnja viseče brvi čez Savinjo pa okoli 2,3 milijona evrov. Za most je občina uredila tudi vsa lastniška razmerja.

Mestni svetnik iz vrst Levice Kovač pa opozarja, da o turistični brvi nikoli ni bilo ne strokovne ne politične javne razprave, investicija pa še do danes ni omenjena v nobenem planskem dokumentu občine. Ob sprejemanju lanskega proračuna sta tako Kovač kot njegov svetniški kolega Samo Seničar kritizirala naročilo projektne dokumentacije v vrednosti več kot 200.000 evrov za projekt, ki ga ni v načrtu razvojnih programov, prav tako zanj ni bil sprejet kakšen drug sklep celjskega mestnega sveta. Mladeniča in po mojem tudi  politično in strokovno ne najbolj realno umeščena v »sceno«  pa brcata kot nedorasla in »podirata« figure v peskovniku ki jima ni  po volji.  V kolikor želiš nekemu investitorju  pihati na dušo da nekaj  zgradi z svojimi sredstvi  pripraviš »njivo«  za postavitev ali zasaditev dobre ideje. Pa kot sama vesta ta mlada gospoda, na občini vedo do katere višine sredstev  je potrebno na letni osnovi  lahko dajejo za predpriprave neke  morebitne solucije, brez da bi se spustili na tanek »led« z raznimi političnimi in »strokovnimi« coklami, ki jih pripravijo iz omenjenega ideološkega jata. Kar je vidno in slišno,  žal,  drugič v nekaj dneh. Celo si upam trditi da odkar je sam  župan in njegova ekipa javno oznanila,  da se da sodelovati z  aktualno vlado in da je to sodelovanje  motor razvoja v občini. Obratno pa je z mladeničema,  ki zastopata razmišljanje da je potrebno čim večkrat dati »palico med špice na kolesu« in  ustaviti ter  motiti normalni tok dela in poteze, ki prinašajo napredek in prepoznavnost kraju kateremu »želita« vse dobro.

Na Celjski občini menijo,  da je v turizmu še veliko neizkoriščenih priložnosti in da bo viseči most med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom prava atrakcija, s katero se bo  povečala prepoznavnost Celja na evropskem in svetovnem turističnem zemljevidu ter v knežje mesto privabili številne turiste od blizu in daleč.

Viseči most v Celju  bo s 505 metri eden najdaljših mostov tibetanskega stila na svetu, doživljajsko in vsebinsko pa bo povezal mestno jedro s Starim gradom. Načrtujejo tudi ureditev t.i. doživljajske poti, ki bo obiskovalce vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru čez Splavarski most do mestnega parka in od tam do Heraklejevega svetišča in čez viseči most na Stari grad.

Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh reke Savinje. Arhitekturno zasnovo za idejni projekt je izdelal celjski projektant Korpnik produkcija, konstrukcijsko zasnovo pa mariborski Pointing.

Žal pa je kot mnogokrat  tudi  tokrat do sedaj so v ospredju prvine s katerimi se da obstruirati  vse, ker ne diši po njihovem in  njihove začimbe(beri interes)  v juhi ki jo niso dali kuhati oni.  Razen v  tisti juhi  kjer ni pravil in kjer je destrukcija na prvem mestu.  Tam so doma. 

Vane T. Costa

Foto:  splet & Ich

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno