LokalnoSlovenijaŠport

Celje se bo čez 1 mesec, vpisalo na zemljepis mest prirediteljic evropskega nogometnega prvenstva U21

Ne glede kaj in kako bo z pandemijo, Celje in ostala slovenska mesta kot so Koper, Ljubljana  in Maribor,  ki so  lokacije oziroma kraji z odlično nogometno infrastrukturo,  kjer se bo odvijalo evropsko nogometno prvenstvo do enaindvajset let  U21,  dobivajo podobo mesta ki tudi vizualno naznanjajo bližanje dogodka, ki se bo začel dogajati točno če z 1 mesec  v prej omenjenih slovenskih mestih. 

Prvenstvo se bo odvijalo v dveh državah, poleg Slovenije je soorganizatorica tudi  sosednja Madžarska. 

 Tovrstna prvenstva in z njimi povezana dogajanja imajo velik doseg in odmev po Evropi. Iz slovenskih prizorišč  bo tekme prenašala TV Slovenija, sicer pa je Uefa v vsakem mestu ponudila deset komentatorskih mest, informacije iz NZS   kažejo da so skoraj vsa mesta za vse tekme  zasedena. Pred dvema letoma si je prvenstvo v Italiji skupno ogledalo 150 milijonov televizijskih gledalcev. Slovenski prireditelji in organizatorji imajo drzna in smela pričakovanja in v zvezi s tem tudi večje pričakovano  število od 150 milijonov televizijskih gledalcev,  ki jih je  že imelo zadnje evropsko  prvenstvo U21 pred dvema letoma.

 To da bodo evropske reprezentance  v omenjenem  evropskem prvenstvu do U21 je poleg promocije tudi priložnost, da si  ti mladi  obetavni nogometaši, bodoče evropske in svetovne nogometne zvezde,  zapomnijo Slovenijo, s tem tudi omenjena mesta, še  posebej Celja in nesejo dobro ime v svoje sredine  tako kot organizatorja tako tudi kot morebitno naslednjo destinacijo,  ki jo lahko obiščejo. 

Da poteka vse tako kot je treba,  so skoraj pred letom dni   bili določeni lokalni  koordinatorji  in vodje  organizacijskih odborov.  V Celju to vlogo opravlja, kot kaže zelo uspešno, Katarina Karlovšek.  V Celju bo  8. marca pripravljen pogovor o prvenstvu in nogometu v mestu ob Savinji, zasadili pa bodo tudi drevesa, značilna za države, ki bodo igrale v Celju.  Pomembno je da spodbudijo tudi prodajalce, posebej staro mestno jedro,  da ponudbo prilagodijo temu nogometnemu prazniku. Obenem pa štirje priznani celjski slikarji že ustvarjajo slike na temo prvenstva oziroma vsak se bo osredotočil na eno državo od koder prihajajo posamezne reprezentance. 

Kot kaže je NZS v  fazi organizacije kjer se  usklajujejo  zadnje podrobnosti glede stadionov, upravljavcev objektov, reprezentanc, epidemioloških protokolov, sodeluje tudi s Slovensko turistično organizacijo, mesta pa z lokalnimi turističnimi zavodi, vse v želji po večji promociji mest in države ter tudi samega prvenstva med lokalnim prebivalstvom, ki pa še ne ve, ali bo obisk tekem dovoljen. Zaenkrat. Morda se zgodi čudež, četudi ga ne pričakuješ. Do takrat   pa lahko čakamo  na morebitno sproščanje ukrepov, ki pa  so  odvisni od naše in madžarske vlade. 

V knežjem mestu bodo gostovale  reprezentance kot so : Češka, Italija, gostiteljica Slovenija in Španija kot zmagovalna ekipa  leta 2019 na prvenstvu U21 v Italiji.  Tekme bodo 24, 27 in 30 marca na odličnem in lepem stadionu Z’Dežele.  

Da bo to odlično pripravljeno po organizacijski plati  ne dvomi nihče. V kolikor bo našim nogometašem naklonjena še športna »Fortuna« z odmevnim dosežkom, bo veselje in navdušenje toliko večje.

Avtor: Vane T. Costa

Foto : Visit Celje in Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno