Črna kronikaLokalnoprometSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Celje: »Poplavljene sanje in izničen dolgoletni trud prenekaterega izmed nas. Prizadeti najbolj tisti ki niso nič zakrivili«.

Obilne padavine so našo državo potisnile v izredno stanje. Iz različnih koncev  Slovenije poročajo o izpadih električne energije, helikopterskem reševanju tistih, ki so ostali ujeti na strehah, v nekaterih delih države je kontaminirana tudi voda, ki jo je zaradi tega potrebno prekuhavati. Civilna zaščita do nekaterih območij še vedno ne more dostopati. Meteorologi sporočajo, da se bo močno deževje še nadaljevalo. Prav za prav bo  noč kij e pred nami kritična in odločilna v tem  in o tem  v kateri smeri bo šlo to stanje ki je poleg že omenjenega  izrednega tudi katastrofalno  po tem kaj pušča za sabo in kaj bo  še povzročilo in pustilo za seboj. Poleg tega da so škode na potezi od Gorenjske preko vzhodnem delu Obljubljanske regije, naprej   do Zgornje Savinjske, spodnje Savinjske, širše območje Celjske  kotline s naraslo in rušilno Savinjo   z pritoki Ložnica in Voglajna.

V Celju so že poplavljeni Medlog, del Špice, mestni park in oba bregova Polul. Vodostaj je zaenkrat stabilen, vsi mostovi pa so zaprti, je sporočila Mestna občina Celje. V zaključni fazi je tudi evakuacija širšega dela mesta, evakuiralo se je dobrih 4000 prebivalcev.

Tik pred razlitjem Savinje

Evakuacija Lisc, Špice, Otoka, starega mestnega jedra, Brega in spodnjih Polul je v zaključni fazi, navajajo na občini. Namestitve so zagotovljene v Mladinskem centru Celje, ki je že poln, v Dvorani Zlatorog, za nepokretne osebe v Domu sv. Jožefa, skupino otrok iz Hotela Faraon pa so sprejeli na Domu na Svetini v Občini Štore.  Tudi  za občane iz drugih občin , ki ne morejo priti nazaj domov po končanih službah  je poskrbljeno.

Pri določenih, verjetno dobronamernih, prostovoljnih gasilcih je prišlo do »lepotne  napake«, pri obveščanju, ko so dobesedno nadirali stanovalce,  da se odločijo za evakuacijo ter da potem  nihče jih ne bo hotel reševati.  Dajati občutek  ljudem da so »bebci« je najmanj primerno v takšnih okoliščinah.

Napake na katerih se ne bi smeli učiti

Pri vsem tem kar se  dogaja želimo,  da smo čim več in čim bolj od pomoči.  Za napake okrog »uspelega« referenduma o vodah   s katerim je bila odvzeta možnost hitrega in uspešnega urejanja vodotokov, se bo moralo pogovoriti z »tvorci«  nekajkrat višjih  škodah  ki prav zdaj nastajajo zaradi njihove »čezmerne« skrbi. Takšne skrbi pravzaprav uničujejo vodotoke in vse kaj ob njih.

Strašljiva moč narasle Savinje v Celju

Zato velja  trezen ter  razumen  apel, ki ga je izrekel nekdanji predsednik vlade Janez Janša,  v katerem pravi: » Vključimo se v napore za reševanje ljudi in premoženja. Pomagajmo po svojih močeh županom, službam zaščite in reševanja v okviru CZ in predvsem gasilcem. Veliko članov GD je odsotnih zaradi dopustov v tujini ali v krajih, ki so nedostopni. Nadomestimo jih. Upoštevajmo navodila pristojnih. Pokličimo naše starejše člane in vse, ki jih poznamo in so na ogroženih območjih in organizirajmo pomoč. Nihče naj v nesreči ne ostane sam! Skupaj lahko močno omilimo posledice ujme.”

Tako kot sem jaz zaskrbljen za svoje Celje in za vse svoje sodržavljane drugod po Sloveniji, ki so v podobnih in hujših  situacijah velja samo eno: »Pomagajmo si!«

Naj se čimprej vse to konča, da lahko  začnemo  odpravljati škode in popravljati kar se popraviti da.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč