Svet

Ali veste kako se financira kraljeva družina?

Kar 320 državljanov Velike Britanije je bogatejših od kraljice Elizabete II. Britanska kraljeva družina ima več virov dohodka, kraljica pa je “težka” 360 milijonov funtov.

Z najstarejšim sinom princem Charlesom največ zaslužita na svojih posestvih in denarju, ki ga prejmeta od parlamenta. Milijoni tečejo v smeri preostale družine. Trije glavni viri kraljičinega dohodka so Royal Appanage (denar, ki ga dobi od državljanov), njena zasebna posestva in naložbe. Poleg tega je kraljica lastnica vseh neoznačenih labodov, delfinov in kitov v kraljestvu že od 12. stoletja, čeprav se ekonomisti in strokovnjaki za kraljevo družino šalijo, da od tega verjetno nimajo veliko koristi – piše 24sata.hr.

Kraljevska banka je vlada, ki dejansko krije stroške potovanja, reprezentance, zavarovanja, zaposlenih in vzdrževanja kraljevskih palač in posesti.

Kraljica je prejela 42,8 milijona funtov (neobdavčenih) prek Royal Appanage za proračunsko leto 2016-2017, v tej sezoni pa naj bi se povečala na 76,1 milijona funtov za financiranje obsežne prenove Buckinghamske palače.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet