Vir: JSKD
KulturaSlovenija

45 let tamburaškega orkestra Cirkovce: “Imamo še večjo željo po nastopanju!”

Tamburaški orkester Cirkovce letos praznuje 45 let. V času, ko je omejeno osebno druženje, so še posebej aktivni preko socialnih omrežij, kjer obujajo spomine na dogodke iz njihove bogate zgodovine, ob enem pa praznujejo to veličastno obletnico na prav poseben način. 

ZGODBA O USPEHU 

Tamburaški orkester je eden izmed najbolj prepoznavnih v Štajerski regiji, visok sloves uživajo tudi v tujini. V času svojega delovanja so posneli kaseto in 3 zgoščenke, izdali so tudi obsežen almanah ob 40. letnici delovanja. So pobudnik in organizator prve občinske in državne revije tamburaških orkestrov v Sloveniji, državo pa so leta 1982 tudi zastopali na Festivalu tamburaške glasbe Jugoslavije. Njihov repertoar je bogat, sami pravijo, da igrajo vse: »od klasike do rocka«, igrajo pa priredbe številnih znanih prirediteljev, veliko priredb pa napiše njihov dirigent, gospod Peter Kranjc, kar sam. V zadnjem času jih poznamo po številnih nastopih, na vsakih 5 let pa priredijo tudi velik koncert s številnimi znanimi gosti, letos pa jim je ta načrt prekrižala epidemija.

Vir: JSKD

PRENOVITEV 

Člani orkestra so se v času, ko skupne vaje niso dovoljene, poglobili v prenovitev celotnega orkestra. Kot so nam zatrdili, so vzpostavili novo spletno stran, zgradili odnos z novim dirigentom, pridobili nov repertoar in vzpostavili veze s številnimi skladatelji tamburaške glasbe iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, BiH in Srbije. Tudi lotili so se prenove njihovega arhiva. »Odkrili smo veliko partitur starih skladb, za katere sploh nismo vedeli, nekatere izmed njih imajo celo muzejsko vrednost« nam je zatrdila Tina Frangež, ena izmed vidnejših članic Tamburaškega orkestra Cirkovce. Trenutno se dogovarjajo za nova oblačila, hkrati pa osnujejo pot za leto 2021, ko želijo dvigniti kvaliteto orkestra in končno prirediti težko pričakovani koncert. Tudi novo ozvočenje so pridobili, vse z namenom, da dvignejo kvaliteto igranja in pritegnejo še več poslušalcev. 

ODDALJENI MED SEBOJ, A HKRATI Z VEČJO ŽELJO PO PONOVNEM NASTOPANJU

Vaj niso imeli že dalj časa, tudi druženje poteka preko socialnih omrežij in telefonskih klicev. Trenutno jih igra 27, kar je največ v njihovi zgodovini. Kot trdi sogovornica, so se v tem času še bolj povezali. Nestrpno že pričakujejo trenutek, ko se bodo spet skupaj usedli in kakšno zaigrali, vendar v isti sapi menijo, da je zdravje na prvem mestu, zato so se vaj lotili tudi na unikaten način, kar preko računalnika.

Vir: JSKD

AMBICIJE ZA PRIHODNOST SO VISOKE

»Orkester želi po poteh stare slave. Želimo se spet postaviti na svetovne odre« je bila odločna Tina. »Zavedamo se, da so razmere težke in da se bo to poznalo tudi na kvaliteti, ko se vrnemo. Vendar člani pridno vadijo, navsezadnje, zvok tamburice jim obudi spomine na čas, ko so lahko vadili skupaj« nadaljuje. Na koncu doda, da verjame, da sta zagon in želja po skupnem igranju prav tista, ki bosta orkester dvignila in zapisala novo tamburaško zgodovino. »Vedno smo orali ledino, in to bomo tudi z veseljem počeli v prihodnje« se na koncu pošali.

Tudi v uredništvu jim čestitamo ob visokem jubileju in jim želimo, da dosežejo zadane cilje tako, kot so si jih zaželeli. 

Avtor: Ž.C.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura