KmetijstvokulinarikaSlovenijaV fokusu

Znani so rezultati 47. odprtega državnega ocenjevanja vin INTERNATIONAL TRAMINER CHALLENGE 2021

Vino Slovenija Gornja Radgona in 11. ocenjevanje EKO vin pod okriljem 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA sta v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala od 12. do 14. julija 2021. 13. julija je bilo na sporedu še III. ocenjevanje ITC – International Traminer Challenge. Na vseh treh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 170 vinarjev s 569 vzorci vin iz 5-tih držav.

Sveža kakovost, ki je zrasla iz tradicije petih desetletji

Priznanja slovenske vinske olimpijade pomenijo vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem že več kot štiri desetletja verodostojen katalog vinske kakovosti. Pridelovalcem in vinarjem prinašajo priznanje za njihove dosežke in usmeritev za nadaljnje delo in oblikovanje poštene cene. Sistem ocenjevanja spoštuje značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja. Ob tem zagotavlja anonimnost vzorcev, objektivnost vrednotenja in natančnost analitike.Ocenjevanje vsakokrat poteka v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo za najpomembnejša mednarodna ocenjevanja. Tablični način podajanja ocen na sto-točkovni lestvici vključuje tudi določanje dominantnih senzoričnih atributov. To postavlja pred vsakega enologa zahtevo, da si pred dokončno določitvijo točk vzame čas za tehten razmislek. Na tak način so vsem sodelujočim vinom zagotovljene enake možnosti ocene. Ocenjevalne komisije sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. Organizator Pomurski sejem, jih nenehno pomlajuje z novimi strokovnjaki in novimi znanji. Komisije podelijo najboljšim vinom srebrne, zlate in velike zlate medalje. Najvišja priznanja so Šampioni v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest. Medalje in posebna priznanja Vino Slovenija Gornja Radgona so odlično tržno in promocijsko orodje, ki prinaša visoko dodano vrednost in možnosti za ekskluzivne tržne predstavitve.

Ocenjevalna komisija

Ocenjevanje Vino Slovenija je potekalo v štirih komisijah, ki so jim predsedovali Boštjan Zidar, dr. Mojmir Wondra, mag. Janez Valdhuber in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali enologi, ki se enako kot predsedniki komisij ponašajo z dolgoletnimi in mednarodnimi izkušnjami: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, Marijan Čižmešija (Hrvaška), Sašo Topolšek, Tadeja Vodovnik Plevnik, Nika Gregorič, Jure Štalcar, Milena Rožman, Miroslav Majer (Češka), Mitja Herga, Majda Brdnik, Martin Palz (Avstrija), Darinko Ribolica, Bruno Gaberšek, Klavdija Topolovec Špur, Simona Hauptman, Danilo Steyer, Anna Schachner (Avstrija), Jure Grubar in Mihaela Doppler. Tajnica ocenjevanja je bila Leonida Gregorič.

ŠAMPIONI 2021

Peneča vina:
Zlata radgonska penina 2008 / Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona
Bela mirna vina nearomatičnih sort – suha
Chardonnay 2020 / Vinska klet Metlika
Mirna vina aromatičnih sort – suha
Rumeni muškat 2020 / Vinakoper d.o.o., Koper
Mirna vina – sladka
Traminec izbor 2002 / Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona
Vina Cviček
Cviček PTP 2020 / Hiša vina Grabnar, Ardro pri Raki
Rdeča vina – Teran
Teran PTP CLASSIC 2 2020 / Vinakras z.o.o. Sežana, Sežana
Rdeča vina – suha – do 3 leta
Instinct white label Merlot 2019 / Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož
Rdeča vina – suha – nad 3 leta
Frankovka Goldberg 2012 / Vina Belje, Belje plus d.o.o., Darda, Hrvaška

Komentar predsednika ocenjevalnih komisij

»Letošnje, že 47. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona je uspešno zaključeno. Iskrene čestitke Pomurskemu sejmu, ki je v teh negotovih časih, ki jih krojijo posledice epidemije COVID-19, spravil pod streho to najpomembnejše in največje, mednarodno ocenjevanje vin v Sloveniji. Uigrana in izkušena ekipa je tudi letos poskrbela za odlično organizacijo tri dnevnega ocenjevanja. Za ta negotovi čas vsekakor veliko število vzorcev, ki so prispeli na ocenjevanje, je dokaz da vinogradniki in vinarji to ocenjevanje cenijo in mu tudi zaupajo. Čedalje večjo veljavo pa ima to ocenjevanje tudi izven slovenskih meja, saj smo letos ocenjevali vina kar iz 5-ih držav. Mednarodna zasedba ocenjevalcev je imela tudi letos odgovorno in težko delo, saj je morala med splošno zelo dobrimi vzorci za šampionske nazive izbrati res tiste najboljše, kar pa ni bilo enostavno.

Na ocenjevanje je prispelo tudi veliko število penečih se vin, kar je verjetno posledica trenda povpraševanja po teh vinih, po drugi strani pa tudi večjega števila slovenskih peničarjev. Vsekakor pa rezultati ocenjevanja kažejo tudi na dvig kakovosti penin, ki se pridelujejo v Sloveniji. Tudi mirna bela vina so bila letos lepo nagrajena. Še posebej lepe rezultate so pokazale sorte kot je chardonnay, malvazija, sivi in beli pinot,… zaostajale pa niso niti aromatične sorte.

Slovenske vinske posebnosti, ki ponosno nosijo oznake PTP, so navdušile s svojo pristnostjo in kvaliteto ter tako dosegle odlične rezultate. Pri rdečih vinih so letos v ospredju merlot in cabernet sauvignon, lepo pa jim sledijo tudi modra frankinja, refošk in modri pinot. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na predikatna vina, katera so tudi letos pokazala svojo plemenitost.

Ob koncu bi rad iskreno čestital še posebej vsem dobitnikom šampionskih nazivov ter vsem vinogradnikom in vinarjem, ki so za svoja vina prejeli nagrade. Velikokrat smo mogoče malo prevzetni in gledamo le na tiste, najbolj bleščeče medalje. Zavedati pa se moramo, da so tudi medalje, ki se bleščijo nekoliko manj, veliko vredne, saj je bilo za vina ki jih nosijo, potrebno veliko truda tako v vinogradu kot v kleti. In zato naj nam bodo v ponos in vzpodbudo, saj vse medalje izkazujejo visoko kvaliteto pridelanega vina.
Prejemnikom nagrad želim, da te nagrade čim bolje izkoristite ter vina, ki jih nosijo, čim bolje prodate. Vsem vinogradnikom in vinarjem pa želim dobro letino in lepo trgatev 2021!

Vir: AGRA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kmetijstvo