Slika je simbolična
Evropakoronavirus

Zaradi Covid-19 Evropa v porastu posledic okužb – zaznano je povečanje števila hospitalizacij

Epidemiologinja Eva Grilc opozarja, da Evropa postaja pomembno žarišče novih okužb s SARS-CoV-2. 20 držav članic EU poroča o povečani pojavnosti okužb, 15 držav o povečanem številu hospitaliziranih bolnikov in 8 držav o povečani smrtnosti teh bolnikov. Po kazalniku 14-dnevne kumulativne incidence na 100.000 prebivalcev v devetem in desetem tednu leta se evropske države razvrstijo tako: Češka (1518), Estonija (1464), Madžarska (934), Malta (693), Švedska (545), Poljska (542), Slovaška (531), Ciper (556), Italija (499) in na desetem mestu Slovenija s 489 pozitivnimi primeri.

 

Povprečje deleža pozitivnih PCR-testov se je v zadnjih osmih dneh spet dvignilo in trenutno znaša 18,5 odstotka. Podatki o novih okužbah med stanovalci različnih oskrbovalnih domov in domov za starejše kažejo, da se je krivulja okužb januarja in februarja strmo spustila navzdol, v zadnjih tednih pa se ne spušča in ostaja na isti višini, kar je skrb vzbujajoče. Glede okužb pri otrocih in mladostnikih so razmere stabilne pri predšolskih otrocih, nekoliko pa narašča število novo okuženih učencev in dijakov. Pri pedagoških delavcih število okuženih narašča v vseh skupinah zaposlenih, od predšolske vzgoje do srednjih šol.

Antropolog in socialni delavec, znanstveni svetnik in izredni profesor Jože Ramovš pravi, da je epidemija povečala socialno osamljenost, domovi za starejše so bili šibka točka, zato je načrt za okrevanje Evrope priložnost za dve tretjini občin, ki nimajo doma za starejše, da ga v naslednjih letih tudi pridobijo.

Avtor videa: Urad Vlade RS za komuniciranje, vir Urad Vlade RS

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa