GospodarstvoSvet

Zaradi brexita se zdaj več blaga prevaža preko Severne Irske

Veliko število podjetij med Irsko in Združenim kraljestvom je začelo preusmeriti blago prek Severne Irske, da bi se izognili birokracije in zamudam po brexitu.

Uvedba pregledov nekaterih dobrin odkar je Velika Britanija konec prejšnjega leta zapustila trgovinsko območje Evropske unije, je sprožila strmo upadanje dobav med sosednjima državama in povečan promet na ladijskih linijah od Irske do celinske Evrope. Toda nekateri tovori se zdaj preusmerjajo prek Severne Irske, ki je v Združenem kraljestvu, je dejal direktor dublinskega pristanišča Dublin Eamonn O’Reilly.

Pristanišče, največje irsko, je v prvem četrtletju poročalo o 29-odstotnem upadu obsega trgovine med Irsko in Veliko Britanijo. Nasprotno pa se je količina blaga, ki vstopa v pristanišča v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem, v istem obdobju povečala za 26 odstotkov, med dublinsko pristanišče in evropska pristanišča pa za 18 odstotkov.

“To je kot da bi se vrnili v čas”

“Preusposabljanje velikega števila dostava po severnoirskih pristaniščih je zaskrbljujoče. Kot bi se vrnil v čas. Že leta 1990, pred vzpostavitvijo enotnega evropskega trga, je več kot tretjina dobav šla skozi severnoirska pristanišča in ne dublinska pristanišča,” je dodal O’Reilly.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč