GospodarstvoSlovenijaV fokusu

Zanimanje za posojila SID banke še vedno visoko

SID banka je v prvih treh mesecih sklenila za skoraj 73 milijonov evrov kreditnih pogodb. Zanimanje za posojila tudi letos tako kot lani ostaja veliko, so danes sporočili iz omenjene banke, ki je lani z 277 podjetji in občinami sklenila novih 387 milijonov evrov, predvsem likvidnostnih, razvojno naložbenih in infrastrukturnih kreditov. Odobrila je 3979 pozavarovalnih limitov v skupnem obsegu 1,79 milijarde evrov, so izpostavili v banki.

Na ravni banke se to po njihovih navedbah odraža v bistveno povečanem obsegu poslovanja ter bilančni vsoti, ki se je približala trem milijardam evrov. Stanje kreditov nebančnemu sektorju je prvič preseglo eno milijardo evrov in doseglo 62 odstotkov portfelja.

Sodelovanje pri izvajanju skladov evropskih kohezijskih sredstev

Posredno financiranje prek bank se je lani nekoliko zmanjšalo. Krediti bankam so znašali 680 milijonov evrov ali 38 odstotkov portfelja. Dodatnih 52 milijonov evrov so gospodarski subjekti prejeli prek finančnih posrednikov, ki sodelujejo pri izvajanju skladov evropskih kohezijskih sredstev, in sicer Sklad skladov in Sklad skladov covid-19. »V makroekonomskem smislu bi samo lansko neposredno financiranje gospodarstva, ki ga je izvedla SID banka, po ocenah prek cikličnih in razvojnih učinkov v prihodnjih petih letih skupno prineslo za dodatnih 600 milijonov evrov dodanega bruto domačega proizvoda,« so ocenili za STA.

Osredotočeni na razvojno financiranje naložb in projektov

Banka je po besedah predsednika uprave Sibila Svilana ob izrednem povpraševanju po likvidnostnem financiranju ostala osredotočena na razvojno financiranje naložb in projektov. »Prav na načelih trajnostnega poslovanja in krožnega gospodarstva bomo zasnovali tudi programe za okrevanje in digitalni prehod, kar je naša prioritetna vloga v letošnjem in v prihodnjih letih,« je Svilan poudaril za STA.

SID banka je lani ustvarila 8,5 milijona evrov čistega dobička. To je bistveno manj kot v rekordnem letu 2019, ko je znašal nekaj več kot 32 milijonov evrov in ko je banka vknjižila izredne neobrestne prihodke. Lanski dobiček je bil manjši od povprečja preteklih let, kar je posledica koronske krize.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč