Vir: express.co.uk
Evropa

Zakaj princ Philip ni bil nikoli kralj?

Princ Philip, vojvoda Edinburški, je umrl prejšnji petek star 99 let. Princ se je poročil s kraljico Elizabeto II pet let preden je postala kraljica – ko pa je bila okronana, mu kraljevega naslova niso podelili. To pa zato, ker princ Philip, ki je pravzaprav nekdanji princ Danske in Grčije, ni bil nikoli v vrsti za britanski prestol.

Princ Philip se je poročil s kraljico Elizabetho II leta 1947. Elizabetha je postala kraljica leta 1952 po smrti očeta, kralja Georgea VI. Pozneje je možu podelila naziv princa.

Philipa naj ne bi nikoli smeli imenovati kralj ali princ. Njegov naslov je bil vojvoda Edinburški do 22. februarja 1957, ko je palača objavila izjavo: “Kraljica je bila zadovoljna s patentnimi pismi pod Velikim pečatom kraljestva z datumom 22. februarja 1957, da je podelila in podelila Njegovemu kraljevskemu visočanstvu Vojvodi Edinburškemu, naslovno dostojanstvo princa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, Whitehall.”

Pravila imenovanja v kraljevih družinah

Žensko, ki se poroči s kraljem, lahko imenujemo kraljica, za moške, ki se poročijo z monarhom, pa obstajajo drugačna pravila. Kraljevega naslova ne morejo uporabljati, ker ga podeljujejo samo moški, ki podedujejo prestol, poroča BBC News.

Zato bo najstarejši sin para Charles, valižanski princ, prejel kraljevski naslov, ko bo zasedel položaj kralja. Njuni drugi otroci: princesa Anne, princ Andrew in princ Edward bodo obdržali naslove princev in princes.

Vir: CBS NEWS

Avtor: VK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa