prometSlovenijaV fokusuVideoŽivljenje

Začetek poostrenih nadzorov v okviru nacionalne preventivne akcije Alkohol. Vozite trezni!

Začenja se prvi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti bomo v okviru akcije, ki bo potekala od 16. do 22. junija 2021, poostreno nadzirali, ali vozite pod vplivom alkohola in prepovedanih drog.

Slogan letošnje preventivne kampanje se glasi Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč

Glavno sporočilo kampanje je prirejeno po naslovu ljudske pesmi Kol’kor kapljic, tol’ko let. Besedilo izvirne pesmi pravi, da ob vsakem rojstnem dnevu popijemo še več kapljic alkohola in tako slavimo življenje. Toda v prometu to ne velja. Več kapljic alkohola ne pomeni boljše zabave, ampak predvsem povečuje tveganje za ogrožanje cestnega prometa, zdravja in življenja vseh udeležencev. Slogan, ki povzema bistvo tega sporočila, se zato zdaj glasi Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč. (VIDEO)

Policijske patrulje bodo kontrolirale vsakega voznika, ki bo v času poostrenega nadzora pripeljal mimo

Policisti bomo aktivnosti izvajali ob rednem delu, poleg tega bo vsaka policijska uprava izvedla vsaj en poostren nadzor po metodologiji Promil, kar pomeni, da bo v skladu s problematiko na svojem območju načrtovala poostren nadzor, kjer bo sodelovalo večje število patrulj, ki bodo opravile preizkus alkoholiziranosti z vsakim udeležencem, ki bo pripeljal mimo. Opisani nadzor je tudi evropsko usklajen znotraj Rodapola, mednarodne organizacije prometnih policij. Tako bodo aktivnosti potekale v večini evropskih držav.

Letos bomo policisti že drugo leto zapored izvedli tudi 12-urni nočni maraton nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov

V okviru poostrenega nadzora bomo letos, že drugo leto zapored, izvedli tudi maraton nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov. Nadzor bo neprekinjeno potekal ta vikend, in sicer od 18. ure v soboto, 19. junija 2021, do 6. ure v nedeljo, 20. junija 2021. V tem času lahko vozniki pričakujejo povečano število policijskih kontrol, s katerimi želimo voznike predvsem odvrniti od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Po skoraj osmih mesecih se je uradno končalo obdobje druge razglašene epidemije, raziskava NIJZ z začetka junija pa je pokazala, da se med prebivalci Slovenije pojavljajo znaki pandemske izčrpanosti. Povečuje se delež tistih, ki so zaradi tega bolj izpostavljeni tveganim vedenjem, najpogosteje gre za pitje alkoholnih pijač. Zloraba alkohola je do 31. maja letos prispevala k sedmim smrtnim žrtvam na slovenskih cestah, oziroma polovico manj kot v enakem obdobju lani. Vendar pa se je zvišala je povprečna stopnja med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč, ki letos znaša 1,42 promila, lani pa 1,39 promila. Med povzročitelji izstopajo starostne skupine od 18 do 24, od 25 do 34 in od 55 do 64 let, med vzroki za nastanek pri alkoholiziranih voznikih pa prednjačita neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje. Slovenci in Slovenke smo po porabi alkohola visoko nad evropskim povprečjem,” so zapisali na agenciji.

Vir: Policija

Mogoče vam bo všeč

Več v:promet