Foto: Policija
SlovenijaV fokusuŽivljenje

Pričetek nacionalne preventivne akcije ,,Varno z motorjem,,

Policisti bodo v tem tednu od 5. do 11. aprila 2021 po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike enoslednih motornih vozil. Začenja se namreč nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Tovrstne nadzore bodo izvajali tudi kasneje, med celotno motoristično sezono, od marca do oktobra.

Poziv vsem motoristom in mopedistom: vozite previdno!

Ker smo v obdobju, ko veljajo številni ukrepi za zajezitev epidemije, skupaj z agencijo pozivajo tudi k doslednemu spoštovanju odlokov. Če že morajo na nujno pot, naj motoristi in mopedisti v prometu ravnajo samozaščitno, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču. Na začetku motoristične sezone je namreč asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Poleg tega se morajo motoristi zavedati, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta. Zato nikar ne preskočite priprav, začnite počasi.

Foto: Policija

Tudi ostali vozniki motornih vozil, pazite na motoriste

Ostale voznike motornih vozil pozivajo k dodatni pozornosti na cesti, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu. Poleg tega so zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni in jih je možno kaj hitro spregledati. Pri premiku vozila naj se zato dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših.

Aktivnosti policistov v tednu od 5. do 11. aprila 2021

  • Nadzor in dosledno ukrepanje zoper večkratne kršitelje cestnoprometnih predpisov – voznike enoslednih motornih vozil
  • Meritve hitrosti z merilniki hitrosti in nadzor nad upoštevanjem prometnih pravil
  • Kontrola tehnične brezhibnosti enoslednih motornih vozil
  • Preverjanje psihofizičnega stanja voznikov enoslednih motornih vozil
  • Izvajanje aktivnosti ob javnih prireditvah, ki jih organizirajo moto klubi (v primeru izboljšanja epidemiološke slike v državi)
  • Sodelovanje pri preventivnih aktivnostih (v primeru izboljšanja epidemiološke slike)

 

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija